Pe lângă examinarea fizică, următoarele teste pot fi utilizate pentru diagnosticarea cancerului pulmonar:
Biopsie, citologia sputei, bronhoscopie, aspirarea acului fin / biopsia miezului, toracenteza, toracoscopie, mediastinoscopie, toracotomie sau aspirația măduvei osoase și biopsia.
Testele imagistice
Scanare CT: O scanare CT face fotografii ale interiorului corpului folosind raze X, din diferite unghiuri. Un computer combină aceste imagini într-o imagine detaliată, tridimensională, care prezintă orice anomalii sau tumori. O scanare CT poate fi utilizată pentru a măsura dimensiunea tumorii.
Tomografie cu emisie de pozitroni (PET) sau scanare PET-CT. O scanare PET este o modalitate de a fotografia organele și țesuturile din interiorul corpului, prin injectarea unei mici cantități dintr-o substanță radioactivă de zahăr în corpul pacientului.
Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Un RMN utilizează câmpuri magnetice, nu raze X, pentru a produce imagini detaliate ale corpului. RMN-ul poate fi utilizat pentru a măsura dimensiunea tumorii. Un colorant special numit mediu de contrast este administrat înainte de scanare, pentru a crea o imagine mai clară. Acest colorant poate fi injectat în vena pacientului sau administrat pe cale orală sub formă de pastilă sau lichid de înghițit. Scanarea RMN nu funcționează bine pentru a face fotografii ale părților corpului care se mișcă, cum ar fi plămânii, care se mișcă la fiecare respirație. Din acest motiv, RMN-ul este rar folosit în acest caz.
Scanarea osoasă: O scanare osoasă folosește un trasor radioactiv pentru a privi interiorul oaselor. Trasorul este injectat în vena pacientului.
Tratamentul Cancerului Pulmonar
După efectuarea testelor de diagnostic, medicul dumneavoastră va analiza împreună cu dvs. toate rezultatele. Dacă este pus un diagnosticul de cancer, aceste rezultate îl vor ajuta pe medic în descrierea optimă a cancerului.
Opțiunile de tratament pentru cancerul pulmonar depind de dimensiunea și localizarea tumorii, de tipul de cancer pulmonar, dacă cancerul s-a extins și de starea generală a sănătății persoanei.
Opțiunile principale pentru tratamentul cancerului pulmonar sunt intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia, terapia țintită și imunoterapia. Cancerul pulmonar fără celule mici este deseori tratat cu o combinație a acestor tratamente.
Obiectivul intervenției chirurgicale este de a extirpa în totalitate tumora pulmonară cu o margine înconjurătoare de țesut sănătos, denumită margine de siguranță, și ganglionii limfatici din vecinătate. Cancerul pulmonar cu celule mici este deseori tratat cu chimioterapie și/ sau radioterapie și imunoterapia poate fi, de asemenea, recomandată.
Atunci când se iau decizii privind tratamentul, persoanele pot lua, de asemenea, în considerare un studiu clinic. Studiile clinice sunt o opțiune de luat în considerare pentru tratamentul și îngrijirea tuturor stadiilor de cancer.
Tutunul
Poate crește riscul unei persoane de a dezvolta SCLC
Fumul de tutun dăunează celulelor din plămâni, determinând creșterea anormală a acestora. Riscul ca fumatul să ducă la cancer este mai mare pentru persoanele care fumează intens și / sau pentru o lungă perioadă de timp.