Radioterapia la Medisprof Cancer Center
Radioterapia este un tratament împotriva cancerului, care folosește doze ridicate de radiații, în scopul distrugerii celulelor canceroase și mișcorării tumorilor. Utilizată în doze mai reduse, radioterapia se folosește pentru examinări imagistice ale organelor corpului, dinților și oaselor.
Radioterapia în cancer
Radioterapia folosește razele X de mare energie, generate de aparate speciale, precum acceleratorul liniar.
- În doze ridicate, terapia cu radiații are capacitatea să distrugă celule canceroase sau să încetinească dezvoltarea acestora, afectându-le ADN-ul.
- Celulele canceroase cu ADN distrus nu se mai divid sau mor. Astfel, ele sunt descompuse și eliminate din organism.
- Radioterapia nu distruge pe loc celulele canceroase. Sunt necesare zile sau chiar săptămâni de tratament pentru ca acest proces să fie eficient.
- Ulterior, celulele canceroase continuă să se distrugă, după săptămâni sau luni de la finalizarea tratamentului.
Radioterapia are aplicabilitate în diferite forme de cancer:
- Cap: tumori/metastaze cerebrale, recidive cerebrale;
- ORL, tumorile capului și gâtului;
- Tumori toracice, abdominale, gastrointestinale, ginecologice, urogenitale;
- Tumori de părți moi, limfoame maligne;
- Cancere feminine: de sân, uterin, de col;
- Cancere de piele;
- Cancer de prostată;
- Cancer pulmonar etc.
Înainte de tratament
Înainte ca un pacient să fie supus radioterapiei, este necesară efectuarea unui „plan de iradiere”, astfel încât să fie iradiată doar zona de interes și cât mai puțin din țesutul sănătos din jur. Acest procedeu se efectuează cu ajutorul unui aparat numit simulator.
Printr-un tomograf computerizat încorporat, simulatorul obține imaginile necesare pentru efectuarea planului de iradiere, în condiții optime. Acest proces poate să dureze câteva zile și este obligatoriu înainte de radioterapie.
Când și cum se folosește radioterapia
Există două forme principale de radioterapie:
- Radioterapia cu fascicul extern: se administrează cu ajutorul unui aparat mare, care se deplasează în jurul corpului, fără să îl atingă. Aparatul trimite radiații spre corp, din mai multe direcții.
- Radioterapia internă: acest tip de tratament se administrează intern, sub formă lichidă sau solidă.
Metoda de radioterapie folosită depinde de mai mulți factori:
- tipul de cancer;
- dimensiunea tumorii;
- localizarea tumorii;
- cât de apropiată este tumora de alte țesuturi sensibile la radiații;
- starea generală de sănătate a pacientului;
- predispoziția pacientului la o altă formă de cancer;
- alți factori precum: vârsta, diverse afecțiuni de sănătate.
Radioterapia poate fi recomandată de către specialist, în mai multe etape ale tratamentului cancerului, din motive variate, astfel:
- ca formă principală de tratament al cancerului;
- înainte de o intervenție chirurgicală, pentru a mișcora o tumoră canceroasă (terapie neoadjuvantă);
- după intervenția chirurgicală, pentru a opri creșterea oricăror celule canceroase rămase (terapie adjuvantă);
- în combinație cu alte forme de tratament, precum chimioterapia, în vederea distrugerii celulelor canceroase;
- în cancerele avansate, pentru ameliorarea simptomelor bolii.
Tratamentul radioterapeutic se poate întinde pe mai multe săptămâni, cu excepția situațiilor în care este administrat paliativ, cum sunt sângerarea sau durerea, cazuri în care sunt suficiente câteva zile sau chiar o singură ședință de iradiere.
- Pentru efectuarea ședințelor de radioterapie, pacientul nu necesită spitalizare.
- Fiecare ședință durează aproximativ 15-20 minute.
Efecte secundare ale radioterapie
- Deși foarte benefică și eficientă în tratamentul cancerului, radioterapia poate să aibă și anumite efecte secundare și poate să afecteze și celulele sănătoase.
- Unii pacienți experimentează o senzație de oboseală intensă, dar alte efecte secundare ale radioterapiei variază, în funcție de organul sau regiunea tratată.
- Cele mai întâlnite efecte secundare sunt: schimbări ale pielii, dureri de cap, greață, amețeală, căderea părului, diaree, probleme de fertilitate etc.
- Cea mai importantă miză a radioterapiei este, mai presus de orice, supraviețuirea pacientului, în urma acestui tratament. Niciun efect secundar nu poate submina importanța acestui aspect.
Radioterapie în Cluj, la Medisprof
Departamentul de radioterapie din cadrul spitalului Medisprof Cancer Center din Cluj este unul dintre cele mai performante din România, din punctul de vedere al echipamentelor folosite. Spitalul este dotat cu un Accelerator Liniar Varian.
Medisprof Cancer Center oferă o varietate de opțiuni de tratament în acest sens, inclusiv IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy), una dintre cele mai moderne și performante metode de iradiere.
Acest tip de radioterapie permite o localizare mai precisă a tumorii și o protejare mai bună a țesuturilor sănătoase din jurul acesteia.
Tehnica IMRT a avut rezultate bune mai ales în cazul cancerului de plămâni, ficat sau prostată.
Medisprof respectă ghidurile de diagnostic și tratament prezente în legislația românească, dar și ghidurilele europene de oncologie, cele ale ASCO (American Society of Clinical Oncology) și CCN (Comprehensive Cancer Network).
Deciziile de tratament în afara situațiilor care se încadrează clar în ghidurile terapeutice menționate mai sus se iau în comisiile multidisciplinare. Comisiile Medisprof se întrunesc zilnic, iar deciziile acesteia sunt scrise și apoi comunicate pacienților de către medicul curant.
Comisiile sunt constituite conform legislației românești în vigoare și ghidurilor internaționale și cuprind următorii specialiști: oncologul medical, radioterapeut, chirurg, psiholog, nutriționist, genetician și alți specialiști de organ, la nevoie.
Pacienții pot beneficia, la Medisprof, de o a doua opinie terapeutică și de verificarea planului de radioterapie prin Director Asociat radioterapie Dr. Alina Mihai, de la spitalul Beacon din Dublin, Irlanda.
Medisprof lucrează cu casa de asigurări, serviciul de radioterapie fiind decontat 100%.
La Medisprof, îți suntem alături în lupta cu boala. Programează un consult pentru a vedea care este tratamentul cel mai potrivit pentru tine sau pentru persoana careia îi esti alaturi.