Sonoelastografie mamară

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    Autor articol: Dr. Serenella Șipoș, Medic primar radiolog – senolog. 

    Sonoelastografia mamară sau elastografia mamară este o investigație imagistică de finețe, care determină rigiditatea unei leziuni ajutând la diferențierea între formațiunile tumorale benigne și maligne.

    Pe lângă multele avantaje pe care le are sonoelastografia mamară și pe care le vom discuta pe parcursul articolului, este important să remarcăm încă de la început că prin efectuarea acestei investigații, se poate evita procedura de biopsie mamară. Mai exact, având în vedere că elastografia mamară măsoară proprietățile elastice ale țesutului mamar, dacă rezultatul indică o formațiune benignă, fără suspiciuni clinice de diagnostic fals, în cele mai multe cazuri, medicul poate sa nu indice continuarea investigațiilor prin biopsiere.

    În Spitalul de Oncologie Medisprof, oferim și recomandăm serviciul de sonoelastografie mamară în Cluj, ca procedura suplimentară în diagnosticul preventiv în cancerul de sân, etapă în care acesta este tratabil cu o rată mare de succes.

    Ce este sonoelastografia mamară și de ce avem nevoie de ea?

    Sonoelastografia mamară sau elastografia mamară este o investigație imagistică, bazată pe ultrasunete, non-invazivă, nedureroasă și neiradiantă, care permite vizualizarea elasticității țesuturilor mamare. Mai exact, elastografia mamară permite medicului să evalueze modul în care țesutul analizat se comportă (se întinde) atunci când este supus unei forțe externe (cum se deformează) și când este eliberat de această presiune (cum își reia forma sau dimensiunea normală).

    Principiul pe care se bazează este acela că tumorile maligne (canceroase) au o structură dură, fermă și rigidă față de țesutul sănătos, deci mai puțin elastice. La rândul lor, țesuturile tumorale benigne, care nu sunt canceroase, sunt mai dure decât țesutul sănătos, dar nu la fel de ferme ca cele maligne. Iar diferența de duritate sau de elasticitate este surprinsă în timpul sonoelastografiei mamare. În cazul unui țesut dens, fibros, acesta revine în starea inițială mai lent decât un țesut sănătos.

    Ecografie, mamografie sau sonoelastografie mamară?

    În procesul de examinare al sânilor, în prezența unei suspiciuni de formațiune tumorală, toate cele trei investigații sunt necesare. Sonoelastografia mamară, deși aduce informații importante și de finețe în legătură cu structura tumorală, este o investigație care poate fi făcută doar după constatarea prezenței acestei formațiuni. Astfel, ecografia mamară, prima investigație recomandată în general, este cea care oferă o imagine completă a interiorului sânului. Cu ajutorul ecografiei, medicul poate indica prezența unor formațiuni suspecte. Mamografia, care are rol și de diagnostic de precizie, dar și de screening este efectuată în urma acuzei de simptomatologie specifică, precum nodul palpabil, durere mamară, secreții mamelonare sau îngroșarea pielii sânilor, dar se recomandă și femeilor peste 40 de ani ca primă metoda de screening senologic (atunci când femeia nu are nici un simptom). Este o investigație care poate infirma sau confirma prezența unei formațiuni tumorale, suspectate de a fi malignă.

    Sonoelastografia mamară sau elastografia mamară nu înlocuiște alte tipuri de investigații, ci vine în completarea lor, mai ales în cazul formațiunilor mici, de sub 1 cm diametru, sau în diferențierea unei leziuni chistice cu conținut impur (ex:chist vechi sau cu conținut hemoragic) de o leziune nodulară parenchimatoasă bine delimitată. Elastografia poate fi efectuată în același timp cu ecografia mamară (ecografie mamară cu sonoelastografie), atunci când se diferențiază astfel de formațiuni, pentru a evalua în timp real structura formațiunii.

    Sonoelastografia mamară în Cluj, la spitalul Medisprof nu necesită o pregătire prealabilă. Rezultatele sunt eliberate pe loc, iar investigația durează în jur de 10-15 de minute. Dacă aveți o indicație de sonoelastografie sau elastografie mamară, vă așteptăm la o programare la Medisprof.

    Solicită o programare!