Mamografia este investigația prin care medicul ginecolog confirmă sau infirmă suspiciunea de cancer de sân. Este o investigație care poate fi folosită în două scopuri: de prevenție și de diagnostic: La clinica Medisprof din Cluj: mamografie clasică sau mamografie cu tomosinteză.
Mamografia realizează o imagine a sânului cu ajutorul razelor X. Este necesară în cazul în care medicul ginecolog suspectează prezența unor tumori care nu sunt detectabile în timpul examenului clinic. În acest caz, se realizează câte o mamografie la fiecare sân.
Mai este recomandată și în cazul în care medicul simte la palpare o formațiune dură sau un nodul.
Mamografia de diagnostic și cea de screening sunt realizate în Cluj, la Medisprof cu aceeași aparatură medicală, diferența fiind că cea de diagnostic durează mai mult. Acest lucru se întâmplă pentru că imaginea finală constă în mai multe perspective ale sânului, realizate din mai multe unghiuri, cu scopul de a surprinde fiecare milimetru de țesut. De asemenea, mamografia de diagnostic conține o doză mai ridicată de radiații.
Mamografia de diagnostic vs. mamografia de prevenție
Mamografia – metodă de prevenție a cancerului de sân
Mamografia nu este o analiză obligatorie la fiecare consult senologic de rutină. Sub vârsta de 40 de ani, este necesară doar în cazul suspiciunii înalte de prezență a tumorilor cancerigene în țesutul mamar. Medicul ginecolog o va recomanda în funcție de particularitățile fiecărei paciente. Spre exemplu, în cazul unei paciente tinere, sub 50 de ani, care are în familie un caz de cancer la sân, indicația de mamografie va fi prezentă din 2 în 2 ani.
Prin urmare, mamografia este un instrument de screening și trebuie considerată ca făcând parte din consultația de rutină după vârsta de 50 de ani.
Principalul beneficiu al mamografiei de screening este că ajută la depistarea precoce a cancerului de sân, ceea ce implică începerea tratamentului într-un stadiu primar, în care șansele de supraviețuire sunt mult mai mari.
Mamografia -metodă de diagnostic de precizie
În afară de prezența unui nodul, mamografia este necesară atunci când sunt prezente simptome asociate cancerului mamar:
- Durere mamară
- Îngroșarea pielii sânilor sau din jurul lor
- Secreții mamelonare
- Modificări de mărime sau de formă ale sânilor.
Când este recomandată mamografia de screening?
Medicii Medisprof recomandă efectuarea unei mamografii anuale de prevenție începând cu vârsta de 50 de ani. Indicația este însă una generală, în acord cu protocoalele internaționale de prevenție împotriva cancerului la sân. Indicația personalizată de mamografie poate fi dată după o evaluare a medicului ginecolog, ținând cont de:
- Starea generală de sănătate
- Istoricul personal de cancer (mamar sau alte tipuri)
- Istoricul de familie de cancer mamar (sau alte tipuri) și gradul de rudenie cu persoana diagnosticată
- Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor
- Menarha precoce (apariția primei menstruații înainte de vârsta de 12 ani)
- Menopauză tardivă (după 55 de ani)
- Factorii genetici ( unele gene care prezintă risc de cancer mamar pot fi transmise fără ca generațiile anterioare să fi dezvoltat cancer).
Ce aduce în plus mamografia cu tomosinteză?
Mamografia cu tomosinteză este de fapt o mamografie digitală, 3D, prin care, în timpul unei singure scanări a sânului, sunt realizate mai multe proiecții ale țesutului vizat din unghiuri diferite. Proiecțiile sunt procesate și oferă o imagine completă a țesutului mamar investigat.
Avantajele mamografiei cu tomosinteză realizată la Cluj în clinica Medisprof
- Gradul de iradiere este de 10 ori mai mic față de cea clasică
- Timpul necesar de realizare a mamografiei cu tomosinteză ca metodă de diagnostic este mult mai mic față de cea clasică (15-30 de minute)
- Disconfortul resimțit de pacientă este mult diminuat datorită receptorului digital
- Captează inclusiv microcalcificările sânului (debut de cancer mamar)
- Calitate superioară a imaginii mamografice (posibilitatea de retușare a imaginii până la forma optimă și păstrarea ei în arhiva personală a pacientului).