Autor articol: Dr. Serenella Șipoș, Medic primar radiolog – senolog.
Nu este niciodată prea devreme, dar nici prea târziu, pentru un consult de senologie, o ramură medicală dedicată patologiilor sânului, benigne și maligne. Se recomandă ca femeile după vârsta de 20 de ani să facă periodic un consult senologic, pentru a putea depista precoce problemele de sănătate ale sânului.
De ce să mergi la un consult senologic
Cancerul de sân este o cauză semnificativă de morbiditate și de mortalitate, în întreaga lume. Doar în anul 2020, au fost înregistrate peste 2 milioane de cazuri noi de cancer mamar și aproape 700.000 de decese asociate maladiei, la nivel mondial, conform datelor Globocan.
În cancerul mamar, prevenția și depistarea precoce sunt esențiale, pentru creșterea posibilităților de vindecare și de supraviețuire. Cea mai înțeleaptă decizie pe care o poate lua o femeie, pentru sănătatea sânilor, începe cu un consult senologic, pe care ulterior îl poate completa cu alte tipuri de investigații cu rol de screening, la recomandarea specialistului. În prezent, mulțumită ecografiei și mamografiei, în completarea consultului senologic, specialiștii pot diferenția mai ușor între diferite forme de tumori benigne și maligne.
Când este indicat să te programezi la medicul senolog
Consultul de senologie ar trebui făcut de către orice femeie, la fiecare trei ani, începând cu vârsta de 20 de ani. După 30 de ani, este indicat să faci anual un consult de senologie.
Este recomandat ca un consult de senologie să fie programat imediat ce se sfârșește sângerarea menstruală, între zilele 5-10 ale ciclului menstrual, astfel încât sânii tăi să nu mai fie sensibili, așa cum se întâmplă în perioada premenstruală sau în timpul menstruației. Astfel vor fi depistate mult mai ușor eventualele modificări neobișnuite, la nivelul sânilor.
Consultul de senologie este cu atât mai important pentru acele femei care prezintă un istoric de cancer în familie, deoarece au un risc mai mare de a dezvolta boala. Chiar dacă un posibil cancer la sân nu prezintă simptome imediate, el poate fi depistat de către medicul specialist, cu ajutorul imagisticii senologice.
Ce se întâmplă în timpul unui consult senologic
Înainte de consultația de senologie, specialistul îți va pune întrebări referitoare la starea ta generală de sănătate și istoricul tău medical, menstruație și sarcină. Întrebările pot viza, de exemplu, vârsta de debut a menstruației, dacă ai, sau nu ai copii, vârsta la care ai născut primul copil, etc.
În vederea examinării sânilor, va fi necesar să te dezbraci, de la mijloc în sus.
- Examenul sânilor de către specialistul în senologie implică palparea sânilor în vederea depistării potențialelor tumori și afecțiuni mamare.
- Specialistul va examina sânii, urmărind modificări de formă, simetrie, mărime.
- Medicul senolog va mai observa și schimbările de culoare a pielii, roșeața, posibilele erupții, sau alte anormalități.
- Specialistul va căuta, prin palpare, posibilele umflături, sau noduli.
- Va fi palpat separat fiecare sân, precum și regiunile axilare și supraclaviculare.
- Vizita la specialist este și un moment bun pentru ca tu să înveți cum să îți faci auto-palparea sânilor.
În cadrul consultului senologic, prin inspectarea sânilor descrisă anterior, medicul senolog investighează:
- dacă sânii sunt simetrici, atunci când stai în repaos, sau cu mâinile ridicate;
- dacă zonele areolelor și ale mameloanelor sunt simetrice, sau prezintă asimetrii;
- dacă tegumentele sunt ferme, fără asimetrii și dacă au culoare și textură obișnuită;
- dacă există anomalii la nivelul axilei și în zona supraclaviculară.
Este important să știi că orice anomalie ori modificare a aspectului sau consistenței sânilor poate să necesite investigații suplimentare, precum ecografia mamară și mamografia.
A venit timpul să ai mai multă grijă de sănătatea ta. Nu mai amâna consultul senologic! Fă-ți o programare la Medisprof. Vino să ne cunoaștem și să ne asigurăm că sânii tăi sunt sănătoși. Ai grijă de tine!