Articol redactat de Dr. Ciprian Sturz, medic primar pneumolog cu competență în endoscopie bronșică, Medisprof Cancer Center, Cluj-Napoca.
Ecoendoscopia bronșică radială sau Ebus radial este o metodă de nouă generație pentru diagnosticarea tumorilor periferice pulmonare.
Când un pacient se prezintă la un consult pneumologic și medicul suspectează existența unor formațiuni problematice, se pune în mișcare un întreg sistem de diagnosticare. În primul rând, poate fi recomandată bronhoscopia, cu a accesibilitate limitată a peretelui traheal, care are o rată scăzută de diagnosticare a leziunilor pulmonare periferice. Dacă este necesară o vizualizare mai detaliată a tumorilor periferice, este necesară o ecoendoscopie bronșică radială.
Ce este ecoendoscopia bronșică pulmonară?
Ecoendoscopia bronșică radială folosește un traductor cu ultrasunete rotativ, la capătul unei sonde care trece prin canalul de lucru al bronhoscopului. Investigația Ebus radial facilitează localizarea nodulilor pulmonari periferici (cancer pulmonar periferic), crescând astfel randamentul diagnosticului de certitudine.
Ecoendoscopia bronșică radială permite medicilor să diagnosticheze și să testeze zonele suspecte din zona plămânilor, situate la periferia acestora. Ebus radial se realizează prin introducerea unei sonde miniaturale cu ultrasunete prin canalul instrumentar al unui bronhoscop standard. În timpul procedurii, medicul mișcă sonda înainte și înapoi pe căile respiratorii pentru a obține imagini ale țesutului din jur, pentru a putea evalua în mod corect leziunea, determinând dimensiunea, localizarea și adâncimea acesteia.
Inovația pe care o aduce acest tip de investigație în diagnosticul leziunilor suspecte pulmonare periferice, care până acum se realiza prin puncție ghidată-CT, este faptul că se poate face în timpul unei bronhoscopii flexibile, fără a mai expune pacientul la o nouă intervenție. Astfel, atât timpul cât și costurile investigației de diagnostic sunt reduse.
Investigația de ecoendoscopie bronșică radială se poate efectua în anestezie locală sau în analgo-sedare ușoară.
Contraindicații pentru ecoendoscopia bronșică radială:
- Insuficiență respiratorie acută
- VEMS < 25%
- IM recent < 3 luni
- Tulburări de ritm majore
- Deficit de coagulare.
Ebus radial este o investigație care dă un randament bun în diagnosticare, mai ales atunci când medicul selectează corect pacienții eligibili. Este o investigație preferată puncției ghidate- CT datorită numărului scăzut de complicații. Ebus radial este o investigație care, la ora actuală, în România, este disponibilă doar în Cluj, la Medisprof. Se poate efectua în același timp operator cu bronhoscopia standard și aduce un mare beneficiu, evitând investigațiile invazive (puncția ghidată CT și chirurgia toracică).
Dacă aveți nevoie de o investigație de ecoendoscopie bronșică radială în Cluj, vă puteți programa la spital Medisprof.