Endoscopie digestivă

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Endoscopia digestivă este o investigație modernă, non-chirurgicală, cu o importanță centrală în diagnosticul și tratamentul problemelor de sănătate ale aparatului digestiv. 

    În endoscopie, se utilizează un instrument numit endoscop, format dintr-un tub subțire și flexibil, care are atașate o cameră video de dimensiune foarte mică și o sursă de lumină, cu ajutorul căruia specialistul gastroenterolog poate să examineze tractul digestiv. Medicul poate vedea imaginile captate, pe un ecran asociat. Accesul endoscopului în interiorul corpului se face prin orificiile naturale ale corpului, în funcție de tipul endoscopiei. 

    Endoscopia are un rol dublu, în medicină. Pe de o parte, servește în investigarea cauzelor unor simptome anormale, pe de altă parte, este o metodă care facilitează efectuarea anumitor forme de  tratament, unele asemănătoare chirurgiei.

    Tipuri de endoscopie digestivă

    Endoscopia digestivă este de două feluri:

    • Endoscopia digestivă superioară: în timpul acestei endoscopii, endoscopul este introdus prin gură și trece pe la nivelul gâtului, esofagului, stomacului și părții inițiale a duodenului, astfel încât permite medicului să observe aceste regiuni, precum și partea superioară a intestinului subțire. 
    • Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopie): în cazul acestui tip de investigație, endoscopul are acces, prin rect, în intestinul gros (colon), care face obiectul examinării. 

    Când ai nevoie de endoscopie

    Medicul gastroenterolog te-ar putea ghida către o endoscopie digestivă, în cazul în care dorește să evalueze probleme precum: 

    • dureri la stomac
    • ulcere
    • gastrită
    • dificultăți la înghițire
    • sângerări ale tractului digestiv
    • modificări de tranzit intestinal (constipație cronică, diaree)
    • polipi sau ale formațiuni la nivelul colonului
    • pierdere inexplicabilă în greutate

    Pe lângă acestea, medicul poate folosi un endoscop pentru efectuarea unei biopsii (porțiune de țesut), dacă există suspiciunea unui cancer. 

    Endoscopul mai poate fi folosit și pentru a trata o problemă a tractului digestiv. De exemplu, endoscopul nu doar că detectează o sângerare activă a unui ulcer, dar poate facilita accesul altor dispozitive cu ajutorul cărora se oprește o astfel de sângerare. Mai mult decât atât, polipii colonici pot să fie îndepărtați, cu ajutorul endoscopului, pentru a preveni dezvoltarea cancerului de colon. 

    Este endoscopia dureroasă? Dar sigură?

    În mod normal endoscopia nu este dureroasă, însă poate fi inconfortabilă. 

    În majoritatea examinărilor endoscopice, se administrează un sedativ, pentru creșterea confortului pacientului. Anestezia generală se realizează doar în situații speciale, sau atunci când sunt planificate proceduri foarte complexe. 

    În general, endoscopia este o investigație sigură. 

    Există însă și situații rare în care procedura poate să aibă anumite complicații, precum: 

    • perforație (ruptură în peretele intestinal) 
    • reacție la sedare 
    • infecţie 
    • sângerare 

    Cum te pregătești pentru endoscopie

    În vederea efectuării endoscopiei digestivă superioare, pregătirea este simplă, deoarece tot ce trebuie să faci este să nu mănânci nimic timp de 6-8 ore, înainte de operație. 

    Pentru examinarea colonului, cu ajutorul colonoscopiei, este necesar ca acesta să fie gol, așadar poți utiliza un laxativ sau un grup de laxative, la recomandarea specialistului, cu o zi înainte de procedură. 

    Dacă ai simptome care te fac să crezi că ai o problemă digestivă, vino la Medisprof, să discuți cu un medic gastroenterolog. Dacă ai nevoie de endoscopie, echipa noastră te va ajuta să treci cu bine prin această experiență.

    Solicită o programare!