Autor articol: Dr. Valentin Militaru, Medic Primar în Gastroenterologie și Medicină Internă.
O endoscopie digestivă superioară sau gastroscopie este o metodă de investigație medicală folosită de medicul gastroenterolog pentru a examina partea superioară a sistemului digestiv, mai exact, esofagul, stomacul și duodenul. Endoscopia digestivă superioară este realizată cu ajutorul endoscopului, un tub flexibil, de calibru redus, la capătul căruia este atașată o cameră, cu ajutorul căreia sunt vizualizate zonele de interes.
Endoscopia digestivă superioară este o procedură uzuală în gastroenterologie, care are o serie de indicații clare. Însă, sunt anumite situații în care există și contraindicații la fel de clare pentru endoscopia digestivă superioară.
Când este recomandată o endoscopie digestivă superioară?
Endoscopia digestivă superioară poate fi recomandată de medicul gastroenterolog în trei situații:
Cu scop de diagnosticare
Pe fondul unor simptome cu care pacientul se prezintă la gastroenterolog, medicul poate recomanda efectuarea unui endoscopii digestive superioare. Semnele și simptomele cele mai clare sunt:
- Durere abdominală
- Hemoragie digestivă
- Stări de greață și vomă
- Pierderea în greutate fără o cauză aparentă
- Disfagie (dificultăți de înghițire)
- Anemie feriprivă.
Prin endoscopia digestivă superioară se pot diagnostica afecțiuni precum:
- Boala de reflux gastroesofagian
- Gastrită
- Duodenită
- Ulcer gastric duodenal
- Varice esofagiene
- Tumori
- Polipi
- Boli inflamatorii.
Cu scop de tratament
În cazul hemoragiei digestive, spre exemplu, endoscopia digestivă superioară ajută nu numai la vizualizarea și localizarea acesteia, dar și la oprirea ei. În cazul polipilor, în cadrul procedurii, aceștia pot fi excizați (polipectomie), pentru a elimina riscul de cancer gastric.
Cu scop de monitorizare
Endoscopia digestivă superioară mai poate fi indicată și în monitorizarea unor afecțiuni, precum ulcer gastric, sindromul Barrett, polipi adenomatoși (post polipectomie), pentru a evalua evoluția tratamentului.
Contraindicații pentru endoscopia digestivă superioară
Deși endoscopia digestivă superioară nu este o intervenție periculoasă, sunt anumite situații în care este contraindicată.
Procedura are contraindicație absolută atunci când există risc de perforație, de agravare a unor probleme cardio-respiratorii, de instabilitate hemodinamică (nu există suficientă presiune în sistemul circulator) sau atunci când pacientul refuză procedura.
Contraindicațiile relative pentru endoscopia digestivă superioară vizează pacienții care sunt sub tratament medicamentos cu anticoagulante, cei care au risc mare de endocardită bacteriană sau cei care au diverticuli faringieni sau cervicali.
Procedura de endoscopie digestivă superioară durează în medie 5-10 minute și este una din cele mai uzuale proceduri de investigație gastroenterologică.
Dacă ești sub suspiciunea unei afecțiuni gastroenterologice și ai recomandare de efectuare a unei endoscopii digestive superioare, te așteptăm la Centrul Medisprof din Cluj.