Ecoendoscopie

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Ecoendoscopia este una din cele mai fine și performante tehnici de investigație gastroenterologică. Este o procedură care îmbină caracteristicile clasicei endoscopii și a unei ecografii și poate fi realizată cu scop de diagnostic sau terapeutic. 

    Citește despre ecoendoscopie, preț de câteva minute și află, de la medicii Medisprof din Cluj ce presupune și când este necesară. 

    Ce este ecoendoscopia? 

    Ecoendoscopia este o procedură mai fină și în același timp mai complexă, o etapă superioară a endoscopiei, pentru explorarea video a sistemului digestiv. Ecoendoscopia îmbină de fapt două tehnici de investigație medicală, endoscopia și ecografia. 

    Endoscopie sau ecoendoscopie? 

    Cu siguranță endoscopia este un termen mult mai familiar decât ecoendoscopia, fiind un tip de investigație destul de frecventă în rândul persoanelor care au simptome specifice afecțiunilor gastroenterologice. Endoscopia este recomandată atunci când este necesară vizualizarea și analizarea în timp real a sistemului digestiv al pacientului. Se realizează prin introducerea unui tub în tractul digestiv, care are la capătul său o cameră video. Investigația poate fi o endoscopie digestivă superioară (cavitatea bucală) sau endoscopie digestivă inferioară (rect).

    Diferența dintre o endoscopie și o ecoendoscopie constă în tipul de aparatură medicală utilizată. Dacă endoscopia se realizează cu un endoscop (acel tub cu cameră), ecoendoscopia presupune ca tubul endoscopic să fie echipat în capăt și cu un transductor ultrasonografic. 

    Diferența majoră dintre cele două constă în faptul că ecoendoscopia permite vizualizarea organelor învecinate tubului digestiv, care nu pot fi vizualizate la o endoscopie. 

    Beneficiile ecoendoscopiei

    Analizarea organelor adiacente

    Datorită transductorului, ecoendoscopia permite vizualizarea nu numai a esofagului, stomacului, duodenului, unei părți a colonului și rectului, dar și a pancreasului, glandelor suprarenale sau căilor biliare. 

    Prelevare de biopsii

    În timpul ecoendoscopiei, pot fi prelevate probe de biopsie din formațiunile suspecte, mai ales la nivelul tractului digestiv, datorită echipamentului medical care permite realizarea unei puncții aspirative (introducerea unui ac fin în structura tumorală și aspirarea celulelor sau țesutului pentru analiză). 

    Manevre terapeutice

    Ecoendoscopia poate fi realizată și în scop terapeutic, pentru a drena lichidul pancreatic sau pentru a injecta substanțe terapeutice. 

    Un alt avantaj al ecoendoscopiei este faptul că poate fi realizată sub sedare profundă, fiind mult mai confortabilă pentru pacient față de endoscopie. 

    Când este recomandată o ecoendoscopie? 

    Ecoendoscopia, atunci când este folosită în scop de diagnostic, este un instrument de mare ajutor pentru medicul gastroenterolog, care îi permite să înțeleagă mai bine cauzele simptomelor prezentate de pacient. 

    Poate fi recomandată în cazul următoarelor suspiciuni de diagnostic: 

    • Tipuri de cancer digestiv
    • Calculi (pietre) pancreatico-biliare
    • Pancreatită 
    • Formațiuni chistice pancreatice

    Programați-vă pentru un consult la Medisprof pentru a stabili împreună cu medicii noștri specialiști ce fel de investigație de gastroenterologie este necesară în cazul dumneavoastră.

    Solicită o programare!