Trombocitele sunt celule din organism, cu rol esențial în vindecarea vaselor de sânge. De exemplu, dacă te tai din greșeală la un deget, trombocitele se grupează în zona afectată, creând un cheag de sânge care are drept scop oprirea hemoragiei.
De-a lungul vieții, nivelul trombocitelor poate fi mai ridicat sau mai scăzut decât valorile normale admise. De obicei, cauzele nu sunt serioase și numărul celulelor revine la parametri optimi după o scurtă perioadă de timp. Cu toate acestea, există și situații când trombocitele mărite sau scăzute semnalează o afecțiune subiacenta gravă.
Află în continuare:
- Ce sunt trombocitele, care e rolul lor în organism și care sunt valorile normale la adulți și copii
- Ce analize sunt disponibile pentru determinarea numărului de trombocite din sânge
- Ce înseamna trombocite mici. Despre trombocitopenie – cauze, simptome, tratament
- Care e legătura dintre trombocite scăzute și cancer
- De ce e normal ca trombocitele să fie scăzute în sarcină
- Ce înseamna trombocite mari. Despre trombocitoză – cauze, simptome, tratament
- Ce tratamente naturiste sunt disponibile pentru trombocite crescute și trombocite scăzute
Ce înseamnă trombocite? Care sunt valorile normale?
Trombocitele sunt celule sanguine care se formează în măduva osoasă din alte celule, numite megacariocite. Trombocitele circulă prin fluxul sanguin. În momentul în care apare o leziune la nivelul vaselor de sânge, se transmite un semnal, iar trombocitele acționează alături de factorii de coagulare (proteine de sânge), pentru a forma un cheag și pentru a opri sângerarea.
Trombocite: Valori normale
Valori normale trombocite per microlitru de sânge | |
---|---|
Femei | 150.000 - 450.000 |
Bărbați | 150.000 - 450.000 |
Copii | 150.000 - 450.000 |
Analiza determină nivelul mediu de trombocite per microlitru de sânge. Acesta poate fi influențat de înaintarea în vârstă sau de anumite probleme de sănătate. Valorile normale ale trombocitelor la copii (nou-născuți, sugari, copii, adolescenți) coincid cu cele ale adulților.
Un număr de trombocite prea scăzut sau prea ridicat poate duce la complicații pe termen lung. Dacă pacientul are sub 150.000 de trombocite/microlitru de sânge, e diagnosticat cu trombocitopenie, iar dacă are peste 450.000 de trombocite/microlitru de sânge, e diagnosticat cu trombocitoză. Le vom discuta pe larg în cele ce urmează.
Analize trombocite
Numărul trombocitelor e determinat printr-o hemoleucogramă completă (cunoscută și sub numele de „hemogramă”). Analiza surprinde valorile mai multor celule sanguine din corp: leucocite, neutrofile, limfocite.
Testul presupune recoltarea de sânge dintr-o venă din braț. Procesul durează doar câteva minute și, în general, nu cauzează disconfort. Unele persoane pot simți greață sau amețeli în timp ce li se recoltează sângele sau imediat după aceea, dar respirația profundă și lentă e de obicei suficientă pentru a calma aceste senzații. Unele persoane pot dezvolta o mică urmă sau vânătaie în locul de unde li s-a recoltat.
Medicul trimite proba la un laborator pentru determinarea numărului de trombocite per microlitru de sânge, și îi comunică pacientului rezultatele într-un interval de câteva ore/zile (*asta depinde de clinică).
Specialistul poate de asemenea să solicite și unul sau mai multe dintre testele de mai jos.
- Frotiu de sânge: Pentru acest test, o parte din sângele tău e pus pe o lamelă. Un microscop este folosit pentru a examina trombocitele și alte celule sanguine.
- Teste de măduvă osoasă: Aceste analize verifică dacă măduva osoasă este sănătoasă.
- Teste genetice: Acestea determină dacă au avut loc mutații în genele care controlează modul în care produci trombocite.
Trombocite scăzute. Trombocitopenie
Se consideră că ai trombocite scăzute, dacă valoarea lor e sub 150.000 per microlitru de sânge. Trombocitele mici se diagnostichează drept „trombocitopenie”.
Un număr scăzut de trombocite face ca sângele să se coaguleze dificil. Dacă numărul trombocitelor scade sub 20.000 per microlitru de sânge, o persoană poate începe să sângereze spontan. Aceasta este o urgență medicală, iar pacientul care se confruntă cu așa ceva are nevoie de o transfuzie urgentă de sânge sau trombocite.
Din păcate, trombocitele mici cresc riscul de deces la persoanele care suferă o leziune traumatică.
Trombocite scăzute la copii
Trombocitopenia poate să apară și la copii, atunci când organismul nu produce suficiente trombocite sau când există o boală care determină distrugerea trombocitelor de către sistemul imunitar al organismului.
Există multe cauze ale trombocitelor scăzute la copii, dar cea mai frecventă e trombocitopenia imunitară (numită și „trombocitopenie idiopatică”). În această afecțiune, sistemul imunitar atacă trombocitele și celulele care le produc – megacariocitele. Problema e moștenită, cauzată de infecții, medicamente sau rezultată din anticorpi transmiși de la mamă la nou-născut.
Trombocite scăzute: Cauze
Valorile trombocitelor tind să scadă odată cu înaintarea în vârstă, deci nu trebuie să te îngrijorezi dacă ești un adult matur și observi că numărul trombocitelor e mai mic decât în trecut. Sigur, asta în cazul în care nu te confrunți și cu alte afecțiuni sau simptome.
Alte cauze care pot provoca trombocite scăzute, sunt:
- Anumiți viruși (Ex. mononucleoza, HIV, SIDA, pojar, hepatită)
- Anumite medicamente (Ex. aspirină, blocantele H2, chinidină)
- Anemia aplastică
- Infecții bacteriene (Ex. sepsis)
- Ciroza hepatică
- Sângerări cronice
- Cancerul care se extinde în măduva osoasă
- Tratamentul cu chimioterapie (deoarece afectează țesuturile existente și celulele canceroase, făcând dificilă producția de trombocite din organism)
- Boli autoimune (Ex. lupus, boala Crohn)
Simptome trombocite scăzute
Când ai trombocite mici, e posibil să te confrunți cu următoarele simptome:
- Sânge în vomă, urină sau scaun
- Vânătăi ușoare
- Sângerări excesive din tăieturi mici, gingii sau epistaxis (sângerări nazale)
- Menoragie (sângerări menstruale abundente)
- Dureri musculare sau articulare
- Dureri de cap severe
- Slăbiciune sau amețeli
Tratament pentru trombocite scăzute
Dacă ai o trombocitopenie ușoară, tratamentul poate să nu fie necesar. Dacă numărul trombocitelor e semnificativ mai mic decât limita de jos admisă, medicul va începe prin a trata cauza subiacentă. De exemplu, dacă trombocitopenia e indusă de heparină, doctorul poate prescrie un alt medicament anticoagulant.
Alte tratamente ar putea implica:
- Transfuzii de sânge sau trombocite. Dacă nivelul de trombocite devine prea scăzut, medicul poate înlocui sângele pierdut cu transfuzii de globule roșii concentrate sau trombocite.
- Medicamente. Dacă afecțiunea este legată de o problemă a sistemului imunitar, medicul va prescrie un corticosteroid pentru a stimula numărul de trombocite. Dacă acesta nu funcționează, se poate recurge la medicamente mai puternice, pentru a suprima sistemul imunitar.
- Operație. Dacă alte tratamente nu ajută, medicul poate sugera o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea splinei (splenectomie).
- Schimb de plasmă. Atunci când pacientul se confruntă cu trombocitopenie imună (cunoscută și ca „purpură trombocitopenică”), poate fi necesar un schimb de plasmă, în regim de urgență.
Trombocitele scăzute și cancerul
La pacienții care suferă de cancer, trombocitele scăzute pot fi provocate de:
- Anumite tipuri de cancer (Ex. pacienții cu limfoame sau leucemii pot prezenta un risc mai mare de număr scăzut de trombocite)
- Anumite tratament pentru cancer (Ex. chimioterapia și radioterapia în cantități mari, sau în combinație cu chimioterapia)
- Uneori, proteinele din organism numite „anticorpi” pot ataca și distruge trombocitele
- O altă problemă de sănătate sau un medicament care nu este legat de cancer
Transfuzia de trombocite
Uneori, o transfuzie de trombocite îi poate ajuta pe bolnavii de cancer care au un număr scăzut de trombocite. Acestea pot fi administrate pentru a preveni posibilele sângerări sau opri eventualele sângerări.
Mai întâi, se alege donatorul cu grijă, pe baza unor criterii de compatibilitate. Apoi, medicul testează trombocitele pentru a se asigura că sunt în regulă. Cu toate acestea, acceptarea unei transfuzii de trombocite vine cu o serie de riscuri:
- Reacția la transfuzie: Asta se întâmplă când sistemul imunitar al pacientului atacă proteinele de pe celulele străine din sânge, similar cu o reacție alergică. Cele mai multe dintre aceste reacții sunt minore și pot fi tratate, dar există și cazuri când sunt mai grave.
- Leziunea pulmonară: Nu e frecventă, însă e destul de periculoasă. Pacientul poate avea dificultăți în a respira și are nevoie de spitalizare.
- Expunerea la anumiți germeni precum HIV, hepatita B sau hepatita C: Testarea atentă utilizată în prezent a redus semnificativ riscul acestor infecții.
Trombocite scăzute în sarcină
Trombocitele scăzute în sarcină se traduc prin „trombocitopenie gestațională”. Aceasta e foarte des întâlnită și, de cele mai multe ori, celulele revin la valorile normale la puțin timp după naștere.
Trombocitopenia gestațională afectează anual aproximativ 10 milioane de sarcini, la nivel global. Deși cauza precisă nu este cunoscută, e posibil ca trombocitele mici să fie provocate de schimbările fiziologice care au loc în timpul sarcinii pentru a se adapta la dezvoltarea fătului. Volumul total de sânge din corpul unei femei crește cu 30-50% în timpul sarcinii. Deci, e absolut normal ca sângele să fie mai diluat decât de obicei, iar numărul trombocitelor să fie mai mic.
De cele mai multe ori, trombocitopenia gestațională nu cauzează probleme – deși posibilele complicații depind de cauză și de cât de scăzut este numărul tău de trombocite. Medicul tău îți va face frecvent teste de sânge pentru a monitoriza numărul de trombocite pe parcursul sarcinii, și pentru a interveni dacă este nevoie.
Trombocite crescute. Trombocitoză
Ai trombocite crescute dacă numărul lor depășește 450.000 per microlitru de sânge. Asta se diagnostichează drept „trombocitoză”. Afecțiunea apare când măduva osoasă produce prea multe trombocite.
- Dacă motivul e necunoscut, se numește „trombocitoză primară” sau „trombocitoză esențială”.
- Dacă boala e provocată de o infecție sau de alte probleme de sănătate, se numește „trombocitoză secundară”.
Coagularea este o protecție naturală împotriva sângerării. Corpul produce mai multe trombocite în timpul și în urma unei leziuni. Cu toate acestea, deoarece trombocitele duc la coagularea sângelui, ele pot cauza și cheaguri de sânge periculoase, în brațe sau picioare. Cheagul de sânge poate să se desprindă sau să migreze către o altă zonă a corpului. Riscul de cheaguri de sânge este mai mare la persoanele imobilizate la pat din cauza unei boli, sau la cei care nu își pot mișca membrele. Cineva care are un număr crescut de trombocite din cauza unei leziuni recente, dar care trebuie să rămână în pat, ar trebuie sa fie monitorizat în permanență.
Trombocite mari la bebeluși și copii
Trombocitele crescute la copii sunt de obicei o reacție a organismului la o inflamație, anemie prin deficit de fier sau la o infecție subiacentă. Rareori indică ceva mai grav. Specialistul va evalua starea de sănătate a bebelușului sau a copilului prin intermediul unei hemograme și va face testele suplimentare necesare pentru a depista problema. Ulterior, aceasta va fi tratată în consecință.
Trombocite mărite: Cauze
Unele afecțiuni temporare pot duce la trombocite mari. Dacă acest lucru se întâmplă, medicul poate solicita repetarea testului după câteva zile sau săptămâni. Cele mai frecvente cauze pentru trombocite crescute sunt:
- Recuperarea după o leziune recentă
- Recuperarea după pierdere de sânge în urma unei intervenții chirurgicale
- Recuperarea după consum excesiv de alcool sau deficiență de vitamina B12
- Activitate fizică intensă sau efort (Ex. participarea la un maraton)
- Utilizarea pilulelor contraceptive
Dacă numărul trombocitelor rămâne ridicat, poate fi vorba de anumite afecțiuni medicale cronice:
- Anemie prin deficit de fier
- Boli inflamatorii
- Infecții (Ex. tuberculoza)
- Cancer
Simptome trombocite mărite
Simptomele și complicațiile trombocitelor mărite cuprind:
- Vânătăi ușoare
- Slăbiciune, amețeală sau oboseală
- Umflarea picioarelor
- Dureri în piept
- Tromboză (formarea cheagurilor de sânge când nu e nevoie)
- Lipsa de respirație
- Accident vascular cerebral
- Furnicături sau senzație de arsură la mâini, la picioare și în vârfurile degetelor
Tratament trombocite mărite
Pentru a reduce numărul de trombocite, medicul poate prescrie următoarele:
- Hidroxicarbamidă/hidroxiuree: Acest medicament reduce numărul de trombocite și e folosit în tratarea cancerelor și a bolii falciforme.
- Anagrelidă: Acest medicament e utilizat în special când hidroxiureea nu funcționează. Anagrelida poate avea efecte secundare precum retenția de lichide, palpitații, aritmii, insuficiență cardiacă și dureri de cap.
- Aspirina: Acest medicament ajută la prevenirea cheagurilor de sânge. Dacă medicul observă un risc mare de coagulare a sângelui, s-ar putea să prescrie și aspirină, și hidroxiuree.
- Interferon alfa: Acest medicament reduce numărul de trombocite, dar poate avea efecte secundare grave (senzație de gripă, scăderea apetitului, greață, diaree, convulsii, iritabilitate și somnolență).
Plasmafereza este o procedură folosită pentru a reduce rapid numărul de trombocite. E folosită în special în situații de urgență (Ex. în cazul unui accident vascular cerebral). Medicul introduce un ac intravenos într-unul dintre vasele de sânge. Acul e conectat la un tub și la un aparat. Sângele extras e trecut prin acel aparat care elimină trombocitele. Restul sângelui este apoi reintrodus în corp, printr-un alt ac intravenos introdus într-un alt vas de sânge.
Tratament naturist pentru trombocitoză și trombocitopenie
Trombocitele crescute sau scăzute trebuie să fie evaluate de un medic. Tratamentele naturiste nu înlocuiesc medicamentele sau intervențiile chirurgicale, deci e esențial să vezi un specialist dacă te confrunți cu trombocitoză sau trombocitopenie. El îți va crea planul de tratament și tot el îți va recomanda terapii alternative, dacă este cazul.
Tratament naturist trombocite mărite
Modificările în stilul de viață sunt esențiale pentru scăderea numărului de trombocite. E important să reduci consumul de alcool și să eviți fumatul. De asemenea, se recomandă o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, și exerciții fizice regulate.
O altă modalitate de a reduce numărul trombocitelor e prin terapia cu plante medicinale sau suplimente nutritive. Printre plantele medicinale eficiente pentru această condiție se numără ginsengul, lemnul dulce, turmericul, ghimbirul și usturoiul, administrate sub formă de capsule sau ceaiuri.
Anumite suplimente nutritive, cum ar fi antioxidanții (precum vitamina C și E), fierul și magneziul, pot fi benefice pentru cei cu trombocitoză. Acestea trebuie administrate în doze regulate, în funcție de recomandarea medicului.
Alimentația joacă un rol crucial.
- Fructele de pădure sunt o sursă importantă de vitamina C și E, iar introducerea lor în dieta zilnică poate contribui la reducerea nivelului de trombocite.
- Alimentele bogate în fibre ajută la curățarea tractului digestiv și la reglarea metabolismului.
- De asemenea, consumul adecvat de apă contribuie la hidratarea organismului și la creșterea nivelurilor de oxigen în sânge.
- Include în dietă legume și fructe proaspete, semințe și nuci și produse lactate slabe. Aceste alimente sunt bogate în nutrienți și pot contribui la reducerea numărului de trombocite din organism.
Trombocite scăzute: Tratament naturist
- Pacienții cu trombocite mici ar trebui să evite grăsimile saturate și orice le-ar putea crește nivelul de colesterol. Dieta ar trebui să fie una bogată în nutrienți: fructe uscate, semințe, cereale integrale, legume verzi și lactate slabe. Suplimentele nutritive pot fi utile pentru completarea dietei și pentru creșterea trombocitelor. De asemenea, evitarea consumului excesiv de alcool și tutunului este esențială.
- Plantele medicinale pot fi benefice în reducerea simptomelor asociate și îmbunătățirea stării generale de sănătate (ginseng, galangal).
- Limitarea activității fizice intense în timpul tratamentului trombocitelor scăzute este importantă.
- Asigurarea unui somn adecvat (7-9 ore odihnitoare/noapte) este crucială pentru îmbunătățirea nivelului de trombocite. Acesta contribuie la întărirea sistemului imunitar și la refacerea naturală a corpului.
- Practicarea tehnicilor de relaxare poate reduce stresul mental, influențând nivelurile de trombocite din organism.
Numărul trombocitelor se modifică odată cu înaintarea în vârstă, fără să fie motiv de îngrijorare, sau din alte motive temporare. Totuși, nivelurile excesiv de ridicate sau scăzute ale trombocitelor pot semnala o afecțiune medicală subiacentă. De regulă, nu se diagnostichează o problemă de sănătate doar pe baza numărului de trombocite. Medicul va discuta cu tine despre istoricul medical, familial și simptomele tale, și va efectua toate investigațiile necesare pentru depistarea și tratarea afecțiunii, astfel încât trombocitele să revină în limitele normale.
Text revizuit de Dr. Crina Mihaela Seceac, Medic Specialist Oncologie.