Chimioterapia
Se referă la utilizarea unor medicamente citotoxice pentru distrugerea celulelor maligne. De obicei drogurile se administrează intravenos sau pe cale orală. Odată ajunse în fluxul sangvin, medicamentele ating toate părțile organismului. Dacă chimioterapia se administrează după chirurgie (terapie adjuvanta), poate reduce șansa de reapariție a cancerului mamar. Chimioterapia este folosită de asemenea ca tratament principal la pacientele cu neoplasm diseminat în momentul diagnosticului sau la cele care diseminează rapid dupa tratamentul inițial.
Chimioterapia neoadjuvantă: se administrează înaintea intervenției chirurgicale, adesea cu scopul de a produce reducerea tumorii, făcând-o astfel mai ușor de extirpat.
Un alt avantaj al chimioterapiei neoadjuvante este că medicul poate observa răspunsul tumoral la medicamente (chimioterapice). Dacă tumora nu se reduce în dimensiuni, se folosesc alte citostatice.
Chimioterapia se administrează în cicluri de 1-5 zile, fiecare perioadă de tratament fiind urmată de o perioadă de refacere (3 săptămâni). Cura totală durează de la 3 la 6 luni. Frecvent, este mult mai eficient să se folosească mai multe droguri în loc de unul singur. Cele mai uzuale asocieri sunt:
- ciclofosfamida, methotrexat, fluorouracil (CMF);
- ciclofosfamida, doxorubicin (adriamycin), fluorouracil (CAF);
- epirubicin (farmorubicin), ciclofosfamida, cu sau fără paclitaxel (Taxol) sau docetaxel (Taxoter );
- doxorubicin (adriamycin), urmat de CMF.
Efectele secundare ale chimioterapiei depind de tipul medicamentelor, de doza administrată și de durata tratamentului. Efectele secundare temporare pot include următoarele simptome:
- greață și vomă;
- pierderea apetitului (inapetență);
- căderea părului (alopecia);
- uscăciunea gurii sau a mucoasei bucale;
- modificări ale ciclului menstrual;
- un risc crescut de infecție, datorită scăderii numărului de leucocite;
- sângerări sau echimoze;
- astenie.
Majoritatea efectelor secundare dispar la terminarea tratamentului. Oricine are probleme datorită efectelor secundare trebuie să se adreseze medicului sau asistentelor, deoarece există multe modalități de a le ameliora.
Chirurgia – intervenția chirurgicală
Majoritatea pacientelor cu neoplasm mamar vor fi supuse unui tip de intervenție chirurgicală. Scopul chirurgiei este să îndeparteze cât mai mult posibil din tumora malignă. Chirurgia se poate asocia cu alte terapii, precum chimioterapia, hormonoterapia sau radioterapia.
Intervenția chirurgicală poate fi practicată, de asemenea, cu scopul de a vedea dacă neoplasmul a diseminat la ganglionii limfatici din regiunea axilară (disecție axilară), de a restabili un aspect cosmetic – mai aproape de normal (chirurgie reconstructivă) – și cu scopul de a ameliora simptomele cancerului avansat. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cele mai uzuale tipuri de intervenții chirurgicale.
Lumpectomia: îndepărtarea numai a formațiunii tumorale împreună cu o zonă de țesut sănătos adiacent. Aproape totdeauna este urmată de șase săptămâni de radioterapie.
Mastectomia parțială: îndepărtarea a mai mult de un sfert din sân. De obicei, după această operație se administrează radioterapie externă pe o durată de șase săptămâni. Pentru majoritatea femeilor, lumpectomia și mastectomia parțială sunt la fel de eficiente ca și mastectomia propriu-zisă. Nu există nici o diferență în ratele de supraviețuire la pacientele tratate prin una sau prin alta dintre aceste proceduri. Alți factori pot influența alegerea celui mai bun procedeu chirurgical.
Mastectomia simplă sau totală: în această intervenție chirurgicală se îndepărtează întregul sân, dar fără ganglionii limfatici axilari sau țesutul muscular subiacent sânului.
Mastectomia radicală modificată: îndepărtarea întregului sân și a unor ganglioni limfatici din zona axilară.
Mastectomia radicală: extirparea extensivă a sânului, a ganglionilor limfatici și a musculaturii peretelui toracic. Astăzi, această intervenție se practică rar, deoarece mastectomia radicală modificată s-a dovedit la fel de eficace, dar cu o mutilare redusă și efecte secundare mai puține.
Radioterapia
Radioterapia este tratamentul cu radiații de energie înaltă (precum razele X) administrat în scopul de a distruge sau reduce celulele canceroase. Radiațiile pot fi emise de aparate externe (iradiere externă) sau pot fi emise de materiale radioactive plasate direct în tumoră (iradiere internă sau implant radioactiv) – mai puțin folosite la noi în țară.
Frecvent, pentru tratamentul cancerului de sân este folosită iradierea externă. De obicei, pacientele sunt tratate 5 zile pe săptămână, în ambulator, pe o perioada de 6 săptămâni. Fiecare sedință durează câteva minute. Tratamentul în sine este nedureros. Radioterapia poate fi utilizată preoperator, pentru reducerea dimensiunilor tumorale, sau postoperator, pentru distrugerea celulelor neoplazice restante la nivelul sânului, al peretelui toracic și al axilei, dar și pentru prevenirea recidivelor locale sau în tratamentul adenopatiilor supraclaviculare.
Principalele efecte secundare ale radioterapiei sunt: tumefacția și senzația de greutate la nivelul sânului, eritemul cutanat asemănător arsurilor solare în aria de tratament și fatigabilitatea. Modificările țesutului mamar și ale tegumentului dispar de obicei în 6-12 luni. La unele paciente, dupa radioterapie sânul devine mai mic și mai ferm. Radioterapia nu se efectuează în timpul sarcinii, deoarece poate fi nocivă pentru fetus.
Pentru programări la un consult medical în clinica noastră, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.
Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro
Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.