Sfaturi de nutriție: Cancerul tiroidian

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    Glanda tiroidă este situată la nivelul gâtului și produce hormoni tiroidieni cu rol în reglarea metabolismului, termoreglarea organismului și stimularea activității cerebrale. Prin urmare, cancerul tiroidian este o boală endocrinologică complexă, ce afectează întregul organism. Nutriția are un rol important în prevenția cancerului tiroidian, iar sfaturile unui nutriționist pe parcursul unui tratament oncologic au un impact pozitiv asupra recuperării pacientului.

    În mass-media circulă diverse informații cu privire la diferite alimente sau suplimente alimentare care ar putea avea un rol de prevenție în cazul cancerului tiroidian. Camelia Moldovan, nutriționist-dietetician al clinicii Medisprof, și-a expus părerea în legătură cu aceste mituri și a oferit câteva sfaturi de nutriție utile pentru pacienții bolnavi de cancer.

    Pepenele galben ajută la prevenția/tratamentul cancerului tiroidian?

    Pepenele galben reprezintă o sursă bună de vitamina A prin conținutul său de beta–caroten. Pepenii s-au dovedit a avea proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii, deși mai puțin puternic decât multe alte fructe. Consumul acestui fruct s-a dovedit a fi asociat cu un risc mai scăzut a dezvoltării diferitelor forme de cancer cum sunt cele de vezică biliară, colon și cancerul tiroidian, însă nu putem afirma faptul că acesta, ca aliment unic, ar putea preveni/trata cancerul tiroidian.

    pepene

    Seleniul ajută la tratarea cancerului tiroidian?

    Seleniul este un mineral care promovează sănătatea celulară și are proprietăți antioxidante. Cei mai mulți dintre noi acumulăm destul de ușor necesarul de seleniu fără a fi necesară utilizarea suplimentelor. Deși există multe surse mass–media care susțin eficiența seleniului în prevenirea cancerului, dovezile în acest sens sunt insuficiente.

    În cazul în care urmați un tratament oncologic, alimentația trebuie monitorizată îndeaproape pe parcursul acestei perioade. Suplimentele nu sunt reglementate în prezent de către FDA (Food and Drug Administration) sau de către oricare altă organizație și poate fi dificilă urmărirea listei de ingrediente. Pentru perioada tratamentului oncologic, cel mai recomandat ar fi stoparea administrării suplimentelor.

    Câteva sfaturi de nutriție pentru bolnavii de cancer tiroidian.

    C.M: Pentru a crește eficacitatea tratamentului cu iod radioactiv se recomandă o dieta săracă în iod. Iodul este un mineral găsit în mod natural în multe alimente, în special în cele de origine marină. În țara noastră, iodul se adaugă și în sare, rezultând sarea iodată. Pentru a reduce cantitatea de iod din alimentație alegeți alimente și băuturi sărace în iod și evitați utilizarea iodului (sarea iodată) la prepararea mâncării.

    sare
    Iodul se găsește în multe surse alimentare, cum sunt:

    • sare iodată și preparatele cu adaos de sare iodată;
    • în mod natural, în alimente cum sunt peștele și fructele de mare; în produsele lactate deoarece iodul se găsește în mod natural în lapte;
    • evitați consumul suplimentelor pe bază de plante, în special în cazul în care nu se specifică cantitatea de iod conținută;
    • în produsele alimentare care conțin colorant alimentar roșu (caragenan, agar – agar, alginat).

    Citiți cu atenți etichetelor produselor alimentare; în general sarea iodată se utilizează la fabricarea alimentelor în conservă, la pregătirea preparatelor tip fast–food, a alimentele pre–ambalate și a semipreparatelor.

    Cel mai simplu mod de a evita consumul de iod este prin pregătirea în casă a mâncărurilor și evitarea achiziționării din magazin a diverselor semipreparate, care sunt mai tot timpul la îndemână. Consumați mâncarea gătită în casă și creșteți consumul de fructe și legume fără a adăuga sare. Adăugați mâncărurilor arome cum sunt ierburile aromatice, fie ele proaspete sau uscate și alte tipuri de condimente, care nu conțin sare. În acest sens este de indicată planificarea meselor în avans.

    Alimente care sunt de evitat:

    • sarea iodată, alimente gătite cu sare iodată sau sare de mare;
    • peștele, toate produsele marine (ex. alege), fructe de mare și preparate din fructe de mare (ex. sushi, maki, etc.);
    • produsele lactate cum sunt laptele, brânza, untul, iaurturile;
    • carnea de pasăre gătita sau carnea roșie gătită cu sare iodată sau sare de mare, semipreparate din carne (ex: șuncă, bacon, carne la conservă, cârnăciori), soia sau produse din soia (sos de soia, tofu, lapte de soia), gălbenușul de ou, nuci și semințe sărate;
    • pâine, biscuiți, covrigi făcuți cu sare iodată sau gălbenuș de ou, paste, orez și popcorn la care s-a adăugat sare;
    • sucuri de fructe artificiale cu adaos de coloranți;
    • unt de arahide cu adaos de sare, produse tartinabile cu conținut de sare sau brânză.

    fructe de mare
    Alimente permise:

    • ierburi aromatice proaspete sau uscate, condimente fără conținut de sare, oțet, sare fără conținut de iod;
    • carne roșie sau carne de pasăre gătită fără sare, leguminoase, fasole verde, linte, albuș de ou, nuci și semințe nesărate;
    • pâine, biscuiți, covrigi nesărați și fără ou, paste și orez nesărate;
    • fructe proaspete, sucuri de fructe proaspăt făcute în casă, legume nesărate, stafide;
    • unt de arahide nesărat, ulei pentru gătit de toate tipurile excluzând uleiul de soia;
    • zahăr alb sau brun, miere, pudră de cacao, gemuri făcute în casă fără coloranți, ciocolată neagră.

    zahar


    Pentru programări la un consult medical în clinica oncologică Medisprof sau pentru o întâlnire cu unul dintre specialiștii în nutriție, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro