După terminarea tratamentului oncologic, pacienții experimentează sentimente mixte, de la ușurare până la teamă. Unii pacienți se simt recunoscători și învață să aprecieze viața și să se bucure de cei dragi și de momentele frumoase din viața lor, în timp ce alți pacienți experimentează sentimente de anxietate, gândindu-se la modul în care va evolua starea lor de sănătate. Iată care sunt cele mai comune faze prin care trec majoritatea pacienților după terminarea tratamentului oncologic:
1. Frica de recurență
Majoritatea pacienților de cancer experimentează o stare de frică imediat după terminarea tratamentului oncologic. Gândul că această boală poate reveni la un moment dat poate duce la stări de anxietate sau chiar la aparițieadepresiei. Frica de recurență este un sentiment normal, dar care îți poate afecta calitatea vieții într-un mod negativ. Unul din lucrurile care te pot ajuta să treci peste acestă frică este o discuție cu medicul tău, în care să îl întrebi care sunt șansele ca boala ta să revină. O altă metodă de a scăpa de această frică este chiar să o accepți și să o exteriorizezi, prin discuții cu cei dragi sau prin intermediul unui jurnal personal. Dacă încerci să ignori frica, ea se va intensifica pe zi ce trece și te va copleși în cele din urmă.
2. Adoptarea unor obiceiuri noi
După terminarea tratamentului oncologic, pacienții încep să adopte obiceiuri noi, la recomandarea nutriționistului, a psihologului sau la propria inițiativă. Astfel, ei încep să adopte un stil de viață sănătos, cu o alimentație corectă și cu mișcare zilnică, renunță la vicii (alcool, tutun) și învață cum să își controleze stresul și emoțiile negative. În această fază de adoptare a obiceiurilor noi, un rol important îl au specialiștii în nutriție și psihologie.
3. Schimbări în viața personală
Există și pacienți care după terminarea tratamentului oncologic încep să aprecieze lucrurile mărunte și să se bucure de viață în adevăratul sens al cuvântului. Unii pacienți își reevaluează prioritățile, își întemeiază o familie, restabilesc legături cu prieteni vechi sau se focusează pe carieră. Alții se îndreaptă către auto-cunoaștere, către înțelegerea propriilor emoții sau nevoi și încep să încerce lucruri noi, pe care nu au avut curajul să le abordeze până la momentul îmbolnăvirii.
În concluzie, este important ca după terminarea tratamentului oncologic, să adopți un stil de viață sănătos, să nu te lași intimidat de gândurile negative și să fii deschis la schimbări. Specialiștii noștri în psihologie și nutriție te așteaptă cu multe sfaturi utile, care te vor ajuta să treci cu bine peste această perioadă.
Sursă articol: ASCO answers: Cancer Survivorship