Rolul și beneficiile psihologiei în oncologie – Interviu cu Alexandra Bulea, psiholog-oncolog al clinicii Medisprof

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Psiholog - Alexandra Bulea Sprijinul psihologic în oncologie reprezintă unul dintre cei mai importanți factori pentru protejarea sănătății pacienților. Stările psihologice prin care trece un bolnav de cancer îl fac mult mai vulnerabil în fața bolii și determină lipsa motivației și a dorinței de a lupta contra acestei boli.

    Alexandra Bulea, psiholog-oncolog al echipei Medisprof, ne-a povestit despre stările prin care bolnavii de cancer trec în momentul aflării diagnosticului și despre beneficiile participării la întâlnirile cu psihologii clinicii.

    Care sunt trăirile prin care trece un bolnav de cancer la aflarea diagnosticului?

    Dumneavoastră ce ați simți în cazul în care vi s-ar spune că suferiți de cancer? Cu siguranță, primele reacții ar fi cele de negare, de exemplu: ”Nu poate fi adevarat”, ”Eu nu am cum să mă îmbolnăvesc”, ”Nu cred că este posibil acest lucru, cu siguranță este o greșeală!”. Această stare tensionată îl determină pe pacient să meargă la alți medici să facă alte teste medicale, așteptând să i se confirme că este doar un coșmar.

    În următoarea etapă, pacientul va resimți boala ca pe o sentință nedreaptă, că pe o pedeapsă, de cele mai multe ori: “De ce tocmai mie mi-a dat Dumnezeu această grea încercare?”. Unii pacienți devin din ce în ce mai disperați și neputincioși în fața acestei boli. Alți pacienți se resemnează și sunt interesați să-și trăiască zilele făcând lucruri noi, devenind mai conștienți de timpul prezent. Fiecare pacient reacționează diferit la boală, așa cum fiecare persoană reacționează diferit la o situație similară.

    Aceste faze și stări sunt dependente de o serie de factori: tipul de personalitate, temperament, mediul în care persoană a crescut, familia din care face parte și așa mai departe. Cu siguranță, toate persoanele care sunt diagnosticate cu această boală trăiesc clipe și experiențe psihologice destul de dureroase. Însă, e important să privim acest diagnostic că pe un test al vieții și nu ca pe o pedeapsă. E un semnal de alarmă că trebuie să schimbăm ceva în percepția noastră, în modalitatea de gândire, în stilul de viață etc.

    Care sunt beneficiile participării la o întâlnire de psihologie pentru pacienți?

    Cancerul reprezintă o boală care intră destul de violent în viața persoanei și care, din păcate, induce o stare de neputință și incertitudine. Există un amalgam de sentimente resimțite de pacient, precum: negare, disperare, teamă, angoasă și așa mai departe. În acest context, susținerea psihologică devine un element necesar pentru a-l ajută pe pacient să-și recapete motivația și să lupte împotriva acestei boli.

    Pentru fiecare pacient, există un anumit plan psihoterapeutic care trebuie implementat, mulat pe nevoile sale. Cele mai importante efecte benefice ale susținerii psihologice în cazul pacienților oncologici sunt: conștientizarea faptului că sunt capabili de a participa la propriul proces de vindecare și îngrijire, scăderea nivelului de depresie și anxietate, oferirea unui cadru propice de exprimare a emoțiilor și a gândurilor, fără teama de a fi judecat, creșterea stimei de sine și a independenței și nu în ultimul rând, oferirea de susținere pentru familia pacientului.

    După cum putem observa, sunt o serie de avantaje în cazul susținerii psihologice în contextul oncologic și prin urmare, ar fi o pierdere să nu se profite de aceste aspecte pozitive. Pe lângă forma individuală de terapie, pacienții pot opta și pentru terapie de grup sau de familie. În mod special, terapia de grup reprezintă un context ideal datorită faptului că pacienții își pot împărtăși experiențele personale și mai mult decat atât, își pot oferi suport mutual, prin întâlniri de socializare periodice, spre exemplu.


    Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

    Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.