Rolul consilierii psihologice in cresterea calitatii vietii pacientilor oncologici

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Cancerul este o boala atat de temuta, incat din clipa in care oamenii afla despre cineva ca are cancer, acest fapt devine o caracteristica definitorie a individului respectiv. El poate foarte bine sa indeplineasca multe alte roluri (de exemplu parinte, sot/sotie, iubit/a, etc) si sa posede numeroase calitati valoroase precum inteligenta, sarm, simtul umorului, dar din acea clipa devine un simplu „bolnav de cancer”. Identitatea sa umana complexa dispare in fata identitatii sale de canceros. Tot ceea ce percepe lumea este realitatea fizica a bolii si intreg tratamentul este indreptat catre corpul pacientului, nu catre persoana sa.

     

     

    Persoanele diagnosticate cu cancer au fluctuatii majore de dispozitie. Simt furie, frica, mila fata de ei insisi, au sentimentul ca pierd controlul asupra propriei vieti, aceste oscilatii emotionale speriindu-i. La inceput, famila are toate sansele sa reactioneze si ea cu teama la asemenea schimbari de dispozitie. In cazul unei boli precum cancerul, nu exista emotii „potrivite” sau „nepotrivite”, „mature” sau „imature”; exista numai emotii. Este deci inutil ca pacientii sau membrii familiei acestora sa incerce sa se convinga pe ei insisi ce „ar trebui” sau „s-ar cuveni” sa simta.

    Atat bolnavul cat si membrii familiei pot apela la consiliere psihologica pentru a-si rezolva dificultatile sau pentru a fi sprijiniti in incercarea de a invata cum sa-si satisfaca nevoile intr-o situatie, care foarte usor poate induce tuturor un sentiment de vinovatie. Acest tip de asistenta psihologica este adesea utila pentru a decolmata canalele de comunicare si pentru a furniza un spatiu sigur in care sa fie discutate chestiunile provocatoare de anxietate.

    Oamenii reactioneaza diferit la crize. Modul in care este primit un diagnostic de cancer va semana probabil cu felul in care s-a reactionat la situatii de criza in trecut. Consilierea psihologica isi propune sa ofere sprijin si strategii de „adaptare” bolnavilor si apartinatorilor acestora. Aceste strategii au ca scop intelegerea si acceptarea dificultatilor prin care acestia trec si sa ofere instrumente care le-ar putea fi utile.

    Caderea parului este cel mai vizibil efect secundar al chimioterapiei, avand totodata cel mai puternic impact la nivel psihologic asupra pacientilor. Acesta reprezinta pentru multe persoane cel mai stresant lucru, privindu-l ca pe un atac asupra propriei identitati. In acest scop, Medisprof si-a propus sa redea demnitatea pacientilor care sufera de caderea parului datorata chimioterapiei, folosind o tehnologie medicala revolutionara – sistemul DigniCap.

    Asistenta psihologica trebuie sa fie la indemana pacientilor sub cele mai diverse forme:

    • grupuri de suport care sa incurajezeze exprimarea emotionala,
    • ehnici cognitive care sa modifice perceptia bolii, a tratamentelor, a riscului operator, a imaginii corporale
    • tehnici comportamentale care sa reduca efectele secundare adverse ale tratamentului
    • tehnici de relaxare si de control ale durerii pentru diminuarea reactivitatii emotionale si a durerii fizice
    • consilierea stilului de viata sanatos si a reinsertiei familiale si socio-profesionale.

    Clinica Medisprof ofera atat pacientilor oncologici cat si a apartinatorilor acestora acest tip de asistenta psihologica. Echipa noastra va poate ajuta, atat prin intermediul unor metode specifice de tratare a cancerului, cat si prin furnizarea de servicii profesioniste in domeniul psihologiei clinice: psihodiagnostic, evaluare clinica, stabilirea si implementarea unui plan de consiliere psihologica adaptat fiecarui pacient in parte.