Rolul autocompasiunii în bunăstarea psihologică și fizică

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Compasiunea este una dintre emoțiile ce ne definește umanitatea. Din punct de vedere budist, compasiunea înseamă să fim sensibili la suferința semenilor și să facem ceva pentru a o diminua. Mai mult decât atât, se pare că acest obicei de a conștientiza suferința celuilalt și de a acționa în direcția reducerii acesteia are efecte benefice asupra sănătății, mai ales când ia forma autocompasiunii.

    • Ce este autocompasiunea?

    Autocompasiunea înseamnă să fim blânzi cu corpul ca atunci când eram îngrijiți, copii fiind. Chiar studiile ne arată că gândurile de umanitate, bunătate, alături de conștientizarea disconfortului transmit semnale sistemului afectiv al creierului care linișteste corpul. Avem avantaje din a ne comporta uman și blând nu doar cu ceilalți, ci și cu noi. Scopul este: să conștientizăm și să te comportăm cu blândețe față de neplăcerea sau disconfortul nostru. Calea cea mai simplă e să descoperim cum anume să practicăm autocompasiunea si să  facem acele lucruri ce țin de blândețea față de propria persoană.

    Cristina Petrișor

    Foto: Cristina Petrișor, psiholog oncolog

    • Cum mă ajută?

    Studiile arată că practicarea autocompasiunii are efecte benefice atât la nivel mental, cât și la nivel fizic. O serie de cercetări arată că practicarea autocompasiunii conduce la reducerea nivelului de cortizol (hormon al stresului) și la creșterea variabilității ritmului cardiac (un indicator care semnalează ajustarea la situații stresante) (Rockcliff et al., 2008). Chiar în cazul bolilor cronice precum sindromul colonului iritabil și artrita, autocompasiunea și-a dovedit eficiența prin reducerea stresului și facilitarea folosirii unor strategii de adaptare la situații negative (Sirois, 2015).

    În ceea ce privește efectele pozitive la nivel mental, studiile arată că oamenii care folosesc autocompasiunea sunt mai puțin susceptibili la resimțirea anxietății în diferite situații (Neff, 2007). Principalul merit al acestei strategii este că funcționează reducând auto-critica. Mai mult decât atât, se pare că practicarea autocompasiunii facilitează rezolvarea de probleme prin asumarea responsabilității și trecerea la acțiune. Nu în ultimul rând, autocompasiunea este asociată cu puncte forte pozitive precum inteligență emoțională, înțelepciune, satisfacție a vieții și trăiri specificie conexiunii sociale (incluziune, apartenență) (Neff et al., 2008).

    • Cum pot practica autocompasiunea?

    Există mai multe modalități prin care putem practica autocompasiunea. Ele includ domeniul fizic, emoțional, mental, spiritual, relațional. Ideea de bază este să ne oferim exact ceea ce am dărui unui om aflat în dificultate. De exemplu, ca să practicăm autocompasiunea la nivel fizic, vom avea grijă de corpul nostru, așa cum avem grijă de un copil obosit după o zi solicitantă. Putem să apelăm la o baie caldă, la savurarea unui ceai, la o ședință de masaj.

    bath

    Ca să practicăm autocompasiunea la nivel emoțional, putem să ne oferim o doză de confort afectiv: să petrecem câteva minute cu animalul de casă, să notăm într-un jurnal, să citim. Autocompasiunea la nivel mental implică să ne bucurăm de roadele unei dezbateri pașnice sau să citim o carte de dezvoltare personală. Ultimele două tipuri se bazează pe conectarea cu semenii și pe fructificarea propriilor valori. Ele includ activități precum: oferirea unui dar sau gest binevoitor, participarea la activități cu scop de ajutorare (cluburi, întâlniri de susținere emoțională).

    Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Echipa Psihologie si nutritie2

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

    Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.