Oamenii vor uita ce ai spus, vor uita ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă. – Maya Angelou
Ne trezim deseori în faţa celui drag care ne spune oful sau ne mărturiseşte că are o problemă, ori o supărare sau pur şi simplu vrea să ne împărtăşească ceva important pentru el. Atunci când cel de lângă noi este într-o astfel de situaţie, cu atât mai mult când contextul presupune că el trece prin momente mai puţin plăcute, e important să ştim să îi fim alături.
Simţul comun ne îndeamnă să îi intindem o mână de ajutor, adică să căutăm să îi dăm soluţii, să îl sfătuim, să ne spunem părerea în direcţia sprijinului său, însă toate aceste intenţii şi acte nobile au nevoie să se muleze pe disponibilitatea emoţională a celuilalt. Cu alte cuvinte, e posibil ca celălalt să nu fie receptiv la ajutorul nostru. Putem remedia acest lucru prin ascultarea activă.
Ce e ascultarea activă?
Este o modalitate prin care mă implic mai complet şi consistent în dialogul cu celălalt. Presupune o doză de atenţie, disponibilitate de înţelegere, empatie (a mă pune în locul celuilalt, indiferent cât de neobişnuită mi se pare reacţia sau punctul lui de vedere), acte active de participare în discuţie (gesturi, vorbe). Pe scurt, ea implică să fiu acolo pentru cel drag.
Sursă foto: http://bit.ly/21W5azt
De ce să o folosesc?
- arată interesul faţă de nevoia celuilalt
- este mai protectivă decât întrebările directe
- este mai eficientă decât sfaturile (care pot fi impersonale şi centrate pe soluţiile celui care comunică, nu pe nevoia celui care ascultă)
- încurajează deschiderea celuilalt
- transmite suportul emoţional pentru celălalt
- încurajează siguranţa
- este o premisă pentru soluţii concrete ce pot fi sugerate ulterior
Foto: Cristina Petrișor, psiholog oncolog Medisprof
Ce efect are?
Deşi ni se pare un element nelegat de conţinutul discuţiei, ascultarea activă este cheia care deschide mintea celuilalt şi care îi oferă modul clar şi imediat de apropiere şi suport emoţional. De exemplu, spre deosebire de sfaturi, ascultarea activă permite să îi arăt celui drag că, deşi e posibil să nu pot eu face ceva concret pentru problema lui, mă interesează şi vreau să fiu lângă el.
Mai mult decât atât, spre deosebire de simple recomandări sau păreri oferite celuilalt, ascultarea activă creşte probabilitatea ca celălalt să reţină. Să ne imaginăm că vrei să ajuţi pe cel drag să îşi schimbe obiceiurile alimentare și începi prin a-i spune o întreagă listă de reguli şi recomandări. Studiile arată că uităm până la 75% din ceea ce ne este spus într-o conversaţie.
Dacă folosim ascultarea activă, implicăm mai mult persoana (pentru că îi reexpunem ideile şi mai concret „slăbiciunile”) şi va fi automat mai atentă la mesaj. De exemplu, e posibil ca cel în cauză să nu aibă o problemă cu multe dintre recomandările nutriţionale precum orarul meselor, dar să nu ştie să combine alimentele, iar noi să repetăm lucruri neesenţiale pentru el, fapt care doar va îngreuna reţinerea a ceea ce îi foloseşte lui.
Foto: Camelia Moldovan, nutriționist Medisprof
Cum o pot practica?
Pot aplica ascultarea activă, urmând câţiva paşi simpli:
- Devin atent la ceea ce îmi spune celălalt, debarasându-mă temporar de „cea mai bună soluţie”, cum ar fi comparaţii cu ceea ce au făcut alţii, mustrări, sfaturi ideale.
- Înţeleg nevoia sau problema celuilalt, chiar dacă îmi vine greu, accept sau să găsesc un sens, este felul în care celălalt vede lucrurile momentan.
- Mă implic – folosesc clarificări şi reformulări.
- Dau feedback – spun o părere despre ceea ce am înţeles.
Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.
Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro
Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.