Rolul alimentelor în prevenirea cancerului

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    Deoarece oamenii sunt tot mai interesați de posibilele legături dintre anumite produse alimentare, nutrienți sau factori ai stilului de viață si dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, cercetările în domeniul sănătății și a cancerului sunt tot mai des mediatizate în rapoartele de știri. Cu toate acestea, nici un studiu nu deține ultimul cuvânt cu privire la acest subiect iar un singur raport de știri poate pune prea mult accent pe ceea ce par a fi rezultate conradictorii.

    Așadar, nu este recomandat să facem modificări privind alimentația sau activitatea fizică pe baza unui singur studiu sau a unui raport de știri. Următoarele întrebări și răspunsuri abordează preocupări comune cu privire la alimentație și relația cu această boală.

    Alcoolul – Consumul de alcool crește riscul apariției cancerului?

    Da, alcoolul crește riscul apariției cancerului cu diverse localizări: la nivelul cavității bucale, cancerul de faringe, laringe, esofag, ficat, sân, colon și rect. Persoanele consumatoare de alcool ar trebui să limiteze aportul la nu mai mult de două băuturi pe zi pentru bărbați și o băutură în cazul femeilor (o  băutură = ½ halbă de bere sau cidru, o măsură de băuturi spirtoase sau 125 ml de vin). Combinația de alcool și tutun crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer mai mult decât ar crește fiecare dintre acești factori, separat. Consumul regulat, chiar și de câteva ori pe săptămână, de alcool este legat cu risc mai crescut de a dezvolta cancer de sân în rândul femeilor.

    alcool

    Sursa: http://bit.ly/2ileycf

    Cafeaua – Consumul de cafea poate influența apariția cancerului?

    Nu. Posibila legatură dintre consumul de cafea și cancerul de pancreas care a atras atenția în trecut, nu a fost confirmată în studiile actuale. În  acest moment nu există confirmarea conform căreia consumul de cafea sau cafeină ar crește riscul apariției cancerului.

    cafea

    Sursa: http://bit.ly/2hTORPd

    Grăsimea  – Reducerea consumului de grăsimi este corelat cu un risc mai scăzut de apariție a cancerului?

    Unele studii au descoperit faptul că acele persoanele care locuiesc în tări în care consumul de grăsimi este mai crescut, au o rată mai crescută de a dezvolta cancer mamar, de prostată, colon și alte tipuri de cancer. Studiile mai avansaet nu au găsit nici o corelație între consumul de grăsime și creșterea riscului de a dezvolta cancer sau faptul conform căruia consumul scăzut de grăsimi ar putea reduce acest risc. În momentul de față nu există dovezi suficiente pentru a concluziona relația dintre cantitatea de grăsime consumată și riscul aparitiei cancerului.

    grasimi

    Sursa: http://bit.ly/2hTHZB5

    Fibrele  – Ce sunt fibrele alimentare și poate consumul lor să scadă riscul apariției cancerului?

    Fibrele alimentare includ o mare varietate de carbohidrați din sursă vegetală pe care omul nu este capabil de a le digera. Cele mai bune surse de fibre sunt: fasolea uscată, lintea, legumele, cerealele integrale și fructele. Fibrele pot fi solubile (cum sunt tărâțele de ovăz, mazărea, fasolea uscată, tărâțele de psyllium) sau insolubile (cum sunt tărâțe de grâu, coaja fructelor, nucile, semințele). Studiile recente sugerează faptul că fibrele alimentare ar avea legătură cu scăderea riscului anumitor tipuri de cancer, în special cancerul colorectal. În momentul de față nu se cunoaște exact dacă fibrele sau alte componente ale produselor alimentare bogate în fibre ar putea fi responsabile pentru această legătură. Aceste constatări sunt unul dintre motivele pentru care se recomandă consumul de alimente bogate în fibre cum ar fi cereale integrale, legume, fructe pentru a ajuta la reducerea riscului de cancer dar nu se recomandă utilizarea suplimentelor pe bază de fibre.

    fibre

    Sursa: http://bit.ly/2ilc4dQ

    Peștele – Consumul de pește are rol protector împotriva cancerului?

    Peștele este o sursă bogată de acizi grași Omega – 3. Unele studii pe animale au constatat faptul că acești acizi grași ar putea stopa formarea cancerului sau ar putea încetini dezvoltarea, însă nu este clar în ce măsură influențează riscul apariției cancerului în cazul oamenilor.

    Consumul de pește bogat în acizi grași Omega – 3 se află într-o strânsă legătură cu reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare dar unele tipuri de pește (peștele – spadă, tonul, tilefish, macroul regal, rechinul) pot conține niveluri crescute de mercur, bifenili policlorurați, dioxine și alți poluanți. Este indicat consumul unei varietăți de tipuri de pește pentru a reduce riscul de expunere la toxine.

    peste

    Sursa: http://bit.ly/2hTIAmw

    Usturoiul – Poate consumul de usturoi să scadă riscul de apariție a cancerului?

    Afirmațiile privind beneficiile aduse sănătății prin consumul legumelor care conțin compușii de tip Allium, sunt cunoscute la nivelul publicului larg. Usturoiul este studiat pentru a descoperi dacă ar putea aduce beneficii privind reducerea riscului apariției cancerului iar unele studii sugerează beneficii privind reducerea riscului de a dezvolta cancerul colorectal. Usturoiul și celelalte alimente din familia Allium ar putea fi introduse în varietatea de legume care aduc beneficii în vederea scăderii riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer. În momentul de față nu există suficiente dovezi care să sugereze legătura dintre suplimentele pe bază de Allium și scăderea riscului apariției acestei boli.

    usturoi

    Sursa: http://bit.ly/2hCb4F5

    Carnea procesată – Ar trebuie să evitam consumul de carne procesată?

    Unele studii au evidențiat o legătură între consumul crescut de carne procesată și creșterea riscului de a dezvolta cancerul colorectal și cel de stomac. Această legătură ar putea fi datorată, în mare partea nitriților, care sunt adăugați mai multor tipuri de mezeluri (salam, șuncă, cremvuști, etc.) pentru menținerea culorii și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Consumul de carne procesată sau carne care a fost supusă diverselor metode de conservare (cu fum, sare, etc.) crește expunerea la agenți potențiali cancerigeni iar consumul lor ar trebui redus cât mai mult posibil.

    carne-procesata

    Sursa: http://bit.ly/2hC8HlM

     

    Uleiul de măsline – Consumul uleiului de măsilne influențează riscul dezvoltării cancerului?

    Consumul uleiului de măsline este asociat cu o scădere a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare însă în relația cu boala canceroasă, uleiul de măsline rămâne neutru. Cu toate acestea, uleiul de măsline fiind bogat în grăsimi sănătoase (grăsimi mononesaturate) reprezintă o alternativă sănătoasă a produselor de tip margarină sau unt însă rămâne un produs care reprezintă o sursă bogată de calorii dacă nu este consumat cu moderație.

    ulei-de-masline

    Sursa: http://bit.ly/2ipvMI5

    Sarea – Consumul crescut de sare crește riscul de dezvoltarea a cancerului?

    Există dovezi conform cărora un consum crescut de alimente conservate prin sărare sau murare a fost asociat cu un risc crescut de apariție a cancerelor de stomac, gât și a cancerului nasofaringian. Acest tip de alimente nu sunt o parte importantă a alimentației însă reducerea consumului alimentelor conservate prin sărare sau a murăturilor ar putea ajuta la scăderea riscului apariției anumitor tipuri de cancer. Există puține dovezi care evidențiază legătura dintre sarea utilizată la gătit sau pentru aromatizarea mâncărurilor și boala canceroasă. Cu toate acestea este indicat un aport limitat de sare în alimentația de zi cu zi.

    sare

    Sursa: http://bit.ly/2hzHizh

    Produsele din soia – Consumul produselor din soia poate să scadă riscul apariției cancerului?

    La fel ca și în cazul celorlalte leguminoase, soia reprezintă o sursă foarte bună de proteină vegetală și este o bună alternativă a proteinei de origine animală. Soia conține mai multe fitochimicale, inclusiv izoflavonele, care au o activitate estrogenică slabă și ar putea proteja împotriva cancerelor dependente hormonal. Există tot mai multe dovezi care leagă consumul de alimente din soia, cum este tofu și scăderea riscului de dezvoltare a cancerului de sân, prostată sau endometru. Există puține date care susțin utilizarea suplimentelor din soia în vederea reducerii riscului de cancer.

    soia

    Sursa: http://bit.ly/2iNcrkM

    Zahărul  – Crește consumul de zahăr riscul apariției cancerului?

    Zahărul crește aportul de calorii fără a furniza elemente nutritive care ajută la reducerea riscului apariției cancerului. Prin promovarea obezității, un aport crescut de zahăr poate crește în mod indirect riscul de cancer. Zahărul alb (rafinat) nu se diferențiază de zahărul brun (nerafinat) sau miere în ceea ce privește efectul lor asupra greutății corporale și a nivelului insulinic. Limitarea produselor alimentare cum sunt prăjiturile cu creme, torturi, bomboane, napolitane, biscuiți, cereale îndulcite, băuturi carbogazoase dulci sau băuturi pentru sportivi, ajută la reducerea aportului caloric.

    zahar

    Sursa: http://bit.ly/2hwzYRN

    Turmericul și alte mirodenii  – Ajută toate acestea la scăderea riscului de dezvoltare a cancerului?

    Studiile în ceea ce privește relația dintre turmeric și dezvoltarea cancerului sunt în derulare. Printre celelalte mirodenii studiate se regăsesc capsaicina, chimenul și curry. Însă, studiile realizate până la ora actuală sunt insuficiente.

    condimenteSursa: http://bit.ly/2ixsu2H