Psihologia în oncologie – Interviu cu Cristina Petrișor, psiholog oncolog Medisprof

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Un pacient bolnav de cancer trece prin diferite stări emoționale din momentul aflării diagnosticului până în perioada de post-tratament. Cristina Petrișor, psiholog oncolog al clinicii Medisprof, a expus pe larg aceste stări și a pus accent pe necesitatea participării la întâlnirile de psihologie prin prezentarea beneficiilor acestora pentru pacienții oncologi.

    1. Care sunt beneficiile participării la o întâlnire de psihologie pentru pacienții oncologici?

    Beneficiile unei şedinţe psihologice vizează:

    • Contactul cu o abordare validă şi sistematică în rezolvarea problemelor sau pur şi simplu în îmbunătăţirea unor aspecte din viaţă, de la trăirea mai frecventă a emoţiilor pozitive, până la creşterea satisfacţiei în activităţi cotidiene;
    • Posibilitatea clarificării nevoilor personale emoţionale (fie că este vorba despre dorinţe, motive cu privire la realizarea unor aspect legate de sine sau relaţiile cu ceilalţi) sau concrete acţionale (nevoia de reduce un obicei, importanţa introducerii unei activităţi sau a unui nou stil de viaţă);
    • Contactul cu metode şi tehnici care să constituie, pe baza întâlnirilor viitoare, contextul propice pentru ameliorarea stărilor neplăcute, a obiceiurilor dezavantajoase, a diferitelor răspunsuri fiziologice (încordare, iritabilitate, apatie, vlăguială etc.);
    • Încercarea şi exersarea in vivo a unor metode de relaxare destinate reducerii unor efecte secundare datorate tratamentului chimioterapeutic şi personalizarea acestora în funcţie de propriul răspuns al corpului.

    2. Care sunt trăirile prin care trece un bolnav de cancer la aflarea diagnosticului?

    O persoană ce primeşte diagnosticul de cancer poate trece printr-o gamă de emoţii precum furie (faţă de sine, faţă de răspunsul organismului, faţă de cei din jur, faţă de divinitate), anxietate (în anticiparea temătoare a cursului tratamentului sau simptomelor), deprimare (prin viziunea lipsită de speranţă şi focalizarea exclusiv pe aspecte patologice, nu pe soluţiile posibile sau deja furnizate).

    psihologie oncologica
    O categorie aparte (dar relativ frecventă) de reacţii este cea de tipul şocului de amorţire caracterizată de responsivitate redusă emoţională, expresivitate diminuată, trăire de copleşire fără manifestare exterioară corespondentă, comportament verbal redus şi interacţiune scăzută în comunicare. Aceasă reacţie emoţională este datorată protecţiei în faţa unei intensităţi emoţionale derivate din gândurile legate de aflarea acestei veşti. Cu toate că aparent, vestea este primită temperat, persoana resimte gradual efectele emoţiilor negative parcurgând emoţii de deprimare, furie, anxietate, precum şi eforturi mari de a le inhiba, fapt soldat cu şi mai mult efort şi costuri emoţionale.

    O altă categorie specială (dar relativ rară) de trăiri emoţionale se referă la reacţii confuzionale care includ: nelinişte, suspiciozitate, furie, concentrare redusă, orientarea spaţio-temporală modificată negativ. Aceste reacţii pot apărea şi la câteva ore de la aflarea veştii şi încă nu au o cauză determinată clar.

    3. Ce presupune un plan de consiliere psihologică in oncologie?

    Pe de-o parte, consilierea psihologică presupune contactul, învăţarea, exersarea şi repetarea unor moduri de optimizare a aspectelor emoţionale şi comportamentale ale oamenilor, precum şi de prevenire a unor probleme (de exemplu, aderarea la urmarea planului de nutriţie sau programului de odihnă sau prevenirea lipsei de satisfacţie în activităţile curente). Scopul acesteia este mai degrabă adjuvant. Planul include evaluarea şi intervenţia persoanei. Evaluarea are ca scop aplicarea unor instrumente psihologice valide cu scopul alcătuirii unui istoric psihologic analog anamnezei medicale în vederea stabilirii factorilor ce au contribuit negativ sau pozitiv la starea pacientului. Intervenţia se focalizează pe îmbunătăţirea şi creşterea strategiilor deja utile folosite de către persoană şi pe utilizarea acestora cu scopul dezvoltării personale, adică a creşterii bagajului protectiv de seturi de atitudini, acţiuni folositoare psihologic.

     

    Cristina Petrisor
    Foto: Cristina Petrișor, psiholog oncolog

    Pe de-altă parte, psihoterapia, implică aceleaşi componente de evaluare şi intervenţie cu un accent pe reducerea şi ameliorarea acelor moduri de gândire şi comportamente disfuncţionale care afectează semnificativ fie starea persoanei (de exemplu este deprimat, neliniştit), fie acţiunile sale (nu vorbeşte prea mult, nu are chef să facă lucruri obişnuite, nu mănâncă suficient), fie răspunsurile fiziologice (adoarme târziu, se trezeşte prea devreme, doarme prea puţin, este încordat muscular, este prea lent, nu are stare). Scopul acesteia este curativ, intervenind pe acei factori situaţi la intersecţia dintre mediu (de exemplu, comportamente de izolare sau supraimplicare în activitate) şi vulnerabilitate psihologică genetică (de exemplu, atitudini şi reguli mentale inflexibile, persistente de tipul nevoii de control permanente sau tendinţa de autoînvinovăţire).


    Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

    Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.