Prevenția este importantă în cazul oricărui tip de cancer. Săptămâna trecută, Camelia Moldovan, nutriționistul clinicii Medisprof, ne povestea despre nutriție în cazul leucemiei și despre adoptarea unui stil de viață sănătos, în cazul pacienților bolnavi de cancer.
În articolul de astăzi, Dr. Crina Seceac, Medic Specialist Oncolog al clinicii Medisprof, ne vorbește despre factorii de risc în apariția leucemiei și despre metodele de prevenție a acestui tip de cancer.
Care sunt factorii de risc în apariția leucemiei?
Principalii factori de risc în apariția leucemiei sunt:
- expunerea la nivele mari de radiații sau expunere intensă la doze mici de radiații cu energie scăzută de la câmpurile electromagnetice
- expunere pe termen lung la diferite pesticide și substanțe chimice industriale precum benzenul
- sunt incriminați și factorii genetici, de exemplu anumite anomalii precum sindromul Down pot avea un rol în dezvoltarea leucemiilor
- fumatul nu este o cauză directă, însă crește riscul de dezvoltare a leucemiei acute mieloblastice
Mai mult decât atât, majoritatea leucemiilor (cu excepția leucemiei acute limfoblastice) apar mai frecvent cu înaintarea în vârstă. Persoanele care au urmat tratament chimioterapic sau radioterapic pentru o formă de cancer au risc crescut de a dezvolta anumite forme de leucemie.
Numiți o măsură de prevenție a leucemiei.
Prevenția leucemiei poate fi posibilă prin evitarea expunerilor la anumiți factori de risc precum fumatul, expunerea la benzen și la doze mari de iradiere.
Cum putem depista din timp leucemia?
Nu există teste de screening pentru diagnosticarea precoce a leucemiilor. Analizele de laborator de rutină, periodice, prin medicul de familie sau medicul specialist pot identifica prezența unei forme de leucemii înainte ca pacientul să aibă simptome.
Pentru programări la un consult medical în clinica oncologică Medisprof, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270
Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro