Cancerul ovarian: Cum poate fi prevenit? – Interviu cu Dr. Bogdan Ionescu

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    Cancerul ovarian este un tip de cancer cu o rată mare de supraviețuire (de aproximativ 90%) dacă este depistat din timp și tratat. În depistarea timpurie a cancerului ovarian un rol important îl joacă controalele periodice.

    În interviul de astăzi, Dr. Bogdan Ionescu, medic specialist oncolog al clinicii noastre, a vorbit despre modalitățile de diagnostic și tratament a acestui tip de cancer.

    Cum se diagnostichează cancerul de ovarian?

    Dr. Bogdan Ionescu: Există mai multe modalități de diagnosticare a acestui tip de cancer:

    • Ecografia abdominală sau transvaginală – folosirea de ultrasunete pentru a crea o imagine clară a ovarelor pe un monitor video.
    • Tomografie computerizată sau rezonantă magnetică nucleară.
    • Măsurarea markerului tumoral sanguin CA-125.
    • Laparotomie sau laparoscopie– proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de țesut tumoral.
    • Biopsia– prelevarea unei probe de țesut tumoral pentru a depista existența celulelor maligne.
    • Limfografia – examen radiografic al vaselor limfatice cu ajutorul unei substanțe de contrast.
    • Histeroscopia – poate aduce informații asupra cavitații uterine, mai ales în contextul sângerărilor anormale din perioada adultă sau în postmenopauză. Biopsia per-histeroscopică și examenul histopatologic al fragmentelor prelevate tranșează diagnosticul.
    • Pelviscopia – metoda endoscopică ce are valoare în tumorile de ovar (mai ales la femeile tinere). Ea este avantajoasă pentru depistarea precoce a cancerului de ovar, fiind contraindicată în stadiile avansate. Are valoare deosebită în cazul tumorilor benigne, în tumorile border-line, la femeile tinere sau la grupele de femei cu mare risc.

    2. Care sunt metodele de tratament?

    Dr. Bogdan Ionescu: Pentru tratarea cancerului ovarian se recurge la intervenția chirurgicală diferențiată în funcție de stadiul bolii.

    În cazul cancerelor ovariene diagnosticate în stadiul I și a femeilor care vor să mai aibă copii, opțiunile de tratament sunt:

    • Excizia ovarului afectat și a tubei uterine respective
    • Biopsierea ovarului contralateral
    • Excizia omentului mare
    • Excizia ganglionilor limfatici din pelvis precum și a celor paraaortici. Recoltarea de fragmente bioptice din alte țesuturi vecine, dar și a unei cantități de lichid peritoneal pentru a se determină dacă există însămânțare neoplazică.

    În cazul cancerelor diagnosticate în stadiile II – IV, sau în cazul cancerelor din stadiul I la pacientele care nu mai doresc copii, opțiunile terapeutice includ:

    • Histerectomia (îndepărtarea chirurgicală a uterului) și salpingo-ovarectomie (îndepărtarea tubelor uterine și a ovarelor).
    • Colectarea de lichid peritoneal pentru investigare microscopică.
    • Îndepărtarea ganglionilor limfatici pelvini și paraaortici (disecție ganglionară).
    • Excizia țesutului gras (omentului).
    • Excizia a cât mai mult țesut afectat, în funcție de posibilități și de extinderea cancerului.
    • Biopsia oricărui tip de țesut care poate fi afectat prin cancer.

    Pe lângă intervenția chirurgicală se mai poate apela la chimioterapie care poate fi aplicată ca monoterapie (agenții folosiți sunt cu precădere agenții alkilanti) sau polichimioterapie (combinația poate să cuprindă între 2 și 4 citostatice). Chimioterapia se impune ca tratament adjuvant chiar în stadiul I de boală și devine preponderentă în stadiile avansate.

    O altă metodă de tratament este radioterapia. Aceasta poate fi externă sau internă, cea externă poate fi utilizată pentru a șterge urmele de cancer după chimioterapie, în timp ce radioterapia internă poate fi utilizată pentru cancer avansat.

    Care este rata de supraviețuire în funcție de stadiile bolii?

    Dr. Bogdan Ionescu: Dacă boala este diagnosticată şi tratată din timp, când cancerul încă nu a depăşit ovarul, rata de supravietuire după 5 ani este de 90%. Dar, datorită simptomelor atipice, care cu greu atrag atenţia în stadiile incipiente ale bolii, doar 19% din toate cazurile sunt descoperite la inceput. Dacă cancerul ovarian a fost diagnosticat în stadiul III sau mai târziu, rata de supravieţuire scade, ajungând până la 29%.


    Pentru programări la un consult medical în clinica noastră, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

    Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.

    echipa prevenire cancer ovarian