Prevenția cancerului gastric – Interviu cu Dr. Denisa Grigore

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Cancerul gastric este pe locul 6 ca și frecvență și locul 4 ca și cauză de deces prin cancer. Un prim pas important în prevenirea acestui tip de cancer este informarea. Dr. Denisa Grigore, medic specialist în cadrul clinicii noastre, a vorbit în cele ce urmează despre factorii de risc ai acestui tip de cancer, dar și despre modalitățile de diagnostic și tratament.

    Care sunt factorii de risc ai cancerului de stomac?

    Dr. Denisa Grigore: Factorii de risc ai cancerului gastric sunt multiplii:

      • ocupaționali (industria cauciucului, lucrătorii in minele de cărbune),
      • nutriționali (exces de carne roșie, peste sărat),
      • lipsa refrigerării,
      • prepararea hranei prin afumare,
      • fermentare (prin creșterea cantității de nitrozamine si sare),
      • sexul masculin.

    Fumatul și alcoolul crește riscul de cancer gastric de până la 3 ori. Infecția la nivelul mucoasei gastrice cu o bacterie numită Helicobacter pylori crește riscul de cancer gastric de până la 5 ori. De asemenea, și unele condiții pre-existente ca de exemplu gastrectomia parțială sau gastrită atrofică pot crește riscul de apariție a cancerului gastric. Există, de asemenea, și factori genetici. Este știut că grupa sanguină A este, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul gastric. Dar există și factori care ne protejează cum ar fi consumul de fructe, legume proaspete, soia, vitamina E și seleniu.

    Cum poate fi diagnosticat?

    Dr. Denisa Grigore: În ceea ce privește diagnosticul cancerului gastric aș zice: Atenție la simptome! Acestea vă pot pune pe gânduri, să faceți ceva.

    Simptomele de alarmă ar fi:

        • scăderea in greutate,
        • durere la înghițire,
        • scăderea apetitului pentru carne,
        • vărsături,
        • senzația de sațietate precoce,
        • senzația de balonare,
        • dureri ce mimează ulcerul,
        • anemia prin carenta de fier.

    Ce trebuie să facem în aceste situații? Trebuie sa ne adresăm unui gastroenterolog. Trebuie sa facem o gastroscopie. Aceasta ne va lămuri dacă este sau nu ceva suspect. Dacă într-adevăr este ceva suspect se vor efectua biopsii, în cadrul aceleiași examinări.

    Care sunt opțiunile de tratament?

    Dr. Denisa Grigore: Modalitățile de tratament în cancerul gastric local sau loco-regional avansat sunt chirurgia, radioterapia, chimioterapia. În cazurile de cancer gastric cu metastaze de la debut rolul principal îi este atribuit chimioterapiei.

    Rezecția chirurgicală este singura modalitate de tratament potențial durabilă, dar majoritatea pacienților au încă recurențe după rezecție si, de aceea, abordările terapeutice combinate sunt standard pentru cancerul gastric în stadiul mai mare sau egal cu stadiul I B. Extinderea rezecției este dată de stadiul pre-operator. În cancerele gastrice precoce (T1a) se poate efectua chiar și rezecție endoscopică a tumorii și mapping-ul ganglionilor santinela. Pentru stadiile I B, II, III care sunt rezecabile opțiunea optimă este de gastrectomia radicală cu limfadenectomie D2.

    Un rol foarte important, în aceste stadii avansate, îl are chimioterapia peri-operatorie sau sandwich, adică care se efectuează înainte și după operație. În Anglia s-a derulat primul trial clinic – numit MAGIC – care a arătat rolul chimioterapiei peri-operatorie. Astfel s-a arătat că efectuarea chimioterapiei peri-operatorie în stadiile II-III rezecabile, crește supraviețuirea generală (OS) la 5 ani de la 23% la 36%. Dacă aceasta chimioterapie peri-operatorie nu s-a efectuat, atunci opțiunile de tratament după intervenția chirurgicală sunt: fie chimioradioterapia adjuvantă, fie chimioterapia adjuvantă. Dacă marginile de rezecție microscopice sunt pozitive (R1) sau dacă nu s-a efectuat limfadenectomie D2, ci doar D1, atunci opțiunea este de chimioradioterapie adjuvantă. Altfel, dacă intervenția chirurgicală este conform standardelor trebuie efectuată chimioterapie adjuvantă.

    Pentru pacienții în stadiul IV, cu metastaze de la început, un rol foarte important îl are chimioterapia și mai nou terapia moleculară țintită și în viitor imunoterapia. Există cancere gastrice HER 2 pozitive, care au această mutație genetica. Acestea reprezintă 10-15% din cazuri. Standard, în aceste situații, este efectuarea chimioterapiei asociat cu tratament cu Trastuzumab. Trebuie precizat ca la noi în țară încă nu este rambursat acest tratament cu Trastuzumab în cancerul gastric. Astfel, adăugarea acestui medicament crește supraviețuirea globală de la 11,1 luni la 16 luni, o creștere semnificativă statistic.

    Un alt agent terapeutic nou este Ramucirumab care a fost recent confirmat că are o activitate ca agent singur în linia a 2-a cu o îmbunătățire a supraviețuirii generale cu 1.4 luni versus tratament paliativ optim.

    Pentru programări la un consult medical în clinica noastră, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

    Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.

    Slide 1_Echipa medici