Cancerul esofagian este o boală nu foarte frecventă, dar destul de dificil de tratat și de operat din cauza poziției esofagului atât în torace, cât și în zona abdomenului. Cancerul esofagian prezintă două tipuri histologice diferite:
- adenocarcinomul esofagian, predominant în 1/3 distală a esofagului (1/3 inferioară)
- carcinomul scuamos (histologia predominantă la nivelul esofagului cervical și 2/3 proximale (2/3 superioare toracice)
În continuare, colega noastră, Dr. Paula Pruteanu, medic specialist oncolog al clinicii Medisprof, prezintă principalii factori de risc ai cancerului esofagian pentru a ști să vă protejați sănătatea cât mai bine.
Care sunt factorii de risc ai cancerului esofagian?
Principalii factori de risc pentru adenocarcinomul esofagian sunt reprezentați de: refluxul gastro-esofagian, obezitatea și esofagul Barrett.
Principalii factori de risc pentru carcinom scuamos sunt consumul de tutun și de alcool. Alți factori incriminați în cancerul esofagian sunt reprezentati de sindromul Howel-Evans (boală genetică) caracterizată prin hiperkeratoză (îngroșare a tegumentelor) palmo-plantară, stricturi esofagiene după ingestie de sodă caustică.
De asemenea carcinomul scuamos esofagian a fost asociat cu:
- un consum scăzut de vitamina C
- un consum crescut de nitrați, nitriți și nitrozamine
- alte patologii precum cancerele ORL și boala celiacă
Consumul de legume și fructe are un efect protector față de cancerul esofagian.
Sursa foto: http://bit.ly/1av7aVU
Ce este maladia Barrett?
Esofagul Barrett este o metaplazie a mucoasei esofiene secundară injuriei tisurare cronice determinată de refluxul gastro-esofagian. Pacienții cu esofag Barrett au un risc de 30-125 ori mai mare de a dezvolta adenocarcinom esofagian față de restul populației.
Echipa Medisprof încurajează controalele periodice pentru depistarea timpurie a oricărei afecțiuni care ar putea declanșa apariția cancerului esofagian.
Programați-vă acum la un control la clinica oncologică Medisprof la următorul număr de telefon: 0264 – 439 270.