Prevenția cancerului de piele – Interviu cu Andrei Cismaru, medic rezident Medisprof

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Cancerul de piele se află în strânsă legătură cu expunerea prelungită la razele ultraviolete. Andrei Cismaru, medic rezident al echipei Medisprof, a detaliat factorii de risc ai cancerului de piele, a expus problema alunițelor și a demontat mitul conform căruia cremele de protecție solară ne protejează împotriva cancerului de piele.

    Care sunt factorii de risc ai cancerului de piele?

    A.C.: Există mai multe tipuri de cancer al pielii (melanom malign, carcinom bazocelular, carcinom scuamos, limfom cutanat, carcinom cu celule Merkell) însă factorii de risc sunt comuni pentru toate aceste tipuri. Între cei mai importanți se regăsește expunerea prelungită la radiațiile UV puternice. Un alt factor de risc este tipul I de piele adică pielea de culoare deschisă care se înroșește, se arde la soare și cel mai adesea nu se bronzează. Alți factori de risc sunt reprezentați de predispoziția genetică pentru dezvoltarea nevilor melanocitari congenitali, expunerea prelungită la agenți chimici iritanți pentru piele, fumatul și slăbirea sistemului imunitar.

    Cine este predispus la cancerul de piele?

    A.C.: Persoanele predispuse la cancerul de piele sunt acelea care se expun regulat și prelungit la soare în orele de intensitate maximă fără protecție, persoanele care utilizează în mod regulat și prelungit solarul, persoanele cu tipul I de piele, persoanele care prezintă nevi congenitali mai mari de 2 cm în dimetru, persoanele care se expun în mod regulat și prelungit la agenți chimici iritanți pentru piele, fumătorii și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

    Când ar trebui să ne îngrijorăm că alunițele ar putea declanșa cancerul de piele?

    A.C.: Toți nevii (alunițele) trebuie urmăriți în timp având în vedere că aproximativ 20-30% din melanoamele maligne se dezvoltă din aceștia, iar cei mai mari de 2 cm au un risc mai crescut de malignizare. Cu toate acestea, nu trebuie să ne îngrijorăm decât dacă o aluniță începe la un moment dat să crească asimetric în dimensiune, să aibă conturul neregulat, digitiform, să capete nuanțe de culoare brun închis, negru, albăstriu și roșiatic și să își modifice caracterele în timp. Alături de acestea mai pot să apară roșeața locală și durerea. Când aceste semne apar la nivelul unui nev, trebuie să ne prezentăm imediat la medic.

    melanom
     

    Sfaturi de protejare a pielii împotriva cancerului.

    A.C.: Pentru protejarea pielii împotriva cancerului este important să evităm expunerea prelungită și regulată a pielii la radiațiile UV puternice, fie că este vorba de razele soarelui în orele de intensitate maximă, fie că este vorba de utilizarea solarului. De asemenea este important să evităm expunerea regulată a pielii la agenți chimici puternici.

    Este adevărat că dacă folosim creme de protecție solară nu vom face cancer de piele?

    A.C.: Nu este adevărat. Cremele de protecție solară au un beneficiu important în prevenția arsurilor solare. Protecția este cu atât mai bună cu cât factorul de protecție este mai mare. Cu toate acestea, ele nu ne asigură o protecție totală împotriva radiațiilor UV puternice iar unele studii recente au arătat că însăși utilizarea prelungită a cremelor de protecție solară ar putea produce modificări la nivelul pielii care să favorizeze apariția cancerului de piele. De aceea, cea mai bună protecție este evitarea expunerii la soare în orele de intensitate maximă a radiațiilor UV, alegerea locurilor cu umbră și purtarea pălăriilor de soare și a hainelor peste zonele de piele expuse la razele puternice.

    palarie de plaja


    Pentru programări la un consult medical în clinica oncologică Medisprof puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro