Pregătirea pentru colonoscopie – un pas esențial pentru reușita procedurii

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Colonoscopia este o metodă de explorare având ca scop prevenția, diagnosticul, tratamentul sau urmărirea evoluției pacientului după ce acesta a suferit o rezecție colorectală, impusă de o afecțiune de colon, incluzând aici și anumite afecțiuni tumorale. Urmărirea post-rezecție se face la intervale fixe, stabilite de ghidurile internaționale de tratament.

    Colonoscopia, ca procedură de prevenție, este foarte importantă, în special pentru persoanele care au în familie cazuri de cancer colorectal, cunoscută fiind importanța predispoziției genetice în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. 

    Colonoscopia se realizează sub anestezie locală sau generală și presupune o pregătire prealabilă a pacientului pentru efectuarea acestei explorări în condiții optime.

    Medicul mi-a recomandat o colonoscopie. Cum mă pregătesc?

    Pregătirea pentru colonoscopie presupune mai mulți pași pe care va trebui să îi urmați cu strictețe pentru o desfășurare optimă a procedurii. Aceștia vi se vor explica în amănunt în momentul în care programați colonoscopia. Până atunci, iată, în câteva cuvinte, principalele aspecte legate de pregătirea pentru colonoscopie, care vă vor ajuta să știți la ce să vă așteptați. 

    Ce trebuie să știu

    Anterior colonoscopiei, este posibil să vi se solicite acordul pentru efectuarea, suplimentar, a unei ecografii abdominale. Aceasta are rolul de a completa informațiile obținute prin colonoscopie. 

    Colonoscopia se realizează, de obicei, sub anestezie, pentru ca disconfortul pacientului să fie minim. Ar fi bine, deci, să veniți însoțit la realizarea acestei proceduri. De asemenea, ar fi bine să nu vă programați după colonoscopie activități care solicită concentrare și o bună acuitate a simțurilor, întrucât substanțele anestezice vă vor diminua, temporar, aceste capacități. În mod evident, nu veți putea conduce la plecarea din cabinetul medicului.   

    Ce trebuie să-i comunic medicului

    Vorbiți cu medicul în legătură cu posibile alergii la anumite substanțe, în cazul în care aveți cunoștință despre ele. De asemenea, spuneți-i medicului care sunt medicamentele pe care le luați în mod curent. N-ar fi rău să vă pregătiți o listă a lor, pentru a nu omite vreunul în timpul discuției. 

    Dacă ați programat o colonoscopie la spitalul Medisprof, această discuție va avea loc telefonic, cu câteva zile înainte de data procedurii, ca parte din pregătirea pentru colonoscopie. 

    Medicul anestezist vă va suna și vă va indica exact pașii pe care îi aveți de urmat în ce privește medicația, astfel încât colonoscopia să se desfășoare în cele mai bune condiții și tratamentul dumneavoastră să nu fie afectat. Urmați-i indicațiile cu strictețe!

    Ce trebuie să fac

    Cu 3 zile înainte de data la care aveți programată endoscopia este important să începeți sa va pregatiți în acest scop : evitați să mai mâncați legume verzi sau legume și fructe cu sâmburi (roșii, struguri, kiwi, căpșuni etc.) De asemenea, evitați semințele. Toate acestea îngreunează procesul de curățare a colonului.

    Cu o zi înainte de endoscopie, veți urma, cu strictețe indicațiile primite referitoare la pregătirea pentru endoscopie. În principiu, e vorba de repaus alimentar și de ingerarea unor substanțe dizolvate într-o anumită cantitate de apă. Acestea vor facilita curățarea colonului prin provocarea unor scaune cu aparență diareică, până la obținerea unei consistențe apoase, aproape limpede. 

    În funcție de ora la care este programată endoscopia, vi se va stabili ora ultimei mese și veți primi indicații referitoare la aceasta. Aceasta ar trebui să fie o masă ușoară, o supă limpede și carne slabă (de pui) la grătar. După această ultimă masă, nu veți mai mânca nimic!

    Apoi, la un interval care vi se va comunica, veți începe ingestia substanțelor dizolvate în apă. E important să beți lichidul astfel preparat în mod constant, cu înghițituri mici, pentru a evita balonarea sau voma. 

    Veți putea bea, pe lângă substanțele dizolvate în apă, ceai sau cafea slabă. Important este să urmăriți ca scaunul să devină din ce în ce mai limpede. 

    Este foarte important în pregătirea pentru colonoscopie ca înainte cu 4 ore  să nu  mai beți nimic, pentru a vi se putea administra medicația de sedare. 

    De reținut! O bună pregătire pentru colonoscopie este extrem de importantă pentru desfășurarea procedurii în cele mai bune condiții!

    Aflați mai multe despre colonoscopie și pregătirea pentru aceasta, de aici.

    La Medisprof, echipa de specialiști este alături de tine zi de zi. Programează o colonoscopie sau un consult pentru a afla care sunt cele mai potrivite opțiuni de tratament pentru tine sau pentru persoana căreia îi ești alături!