Cancerul de prostată este o formă de cancer care se dezvoltă la nivelul prostatei, o glandă aflată la intersecția aparatului urinar și a celui genital, la bărbați. Există anumite mituri care susțin că unele tipuri de legume sau vitamine ar putea avea un rol preventiv în cazul cancerului de prostată. În cele ce urmează, Camelia Moldovan, nutriționist-dietetician al clinicii Medisprof, și-a expus părerea în legătură cu miturile de mai jos.
1. Există vreo legătură între legumele Allium şi cancerul de prostată?
Legumele din clasa Allium, cum sunt usturoiul, ceapa, ceapa verde, prazul şi arpagicul conţin compuşi organosulfurici şi flavonoizi. Laboratoarele de cercetare sugerează faptul că aceşti compuşi organosulfurici ar putea modula activitatea mai multor enzime care declanşează moartea celulelor canceroase motiv pentru care se consideră a fi agenţi de prevenţie a apariţiei cancerului.
În urma unui studiu realizat în China, bărbaţii care au consumat mai mult de 10 g de legume din clasa Allium (echivalentul a aproximativ 2 căţei de usturoi), au prezentat o reducere de 50% a riscului de cancer de prostată localizat. Beneficiile au fost mai semnificative în cazul bărbaţilor cu cancer de prostată localizat decât în cazul stadiile avansate de cancer de prostată şi au fost independente de greutate corpului, aportul de alimente şi aportul total de calorii. Acest studiu susţine conceptul unei diete bogate în fructe şi legume deoarece este asociat cu o reducere a riscului de cancer.
Deşi sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări, rezultatele studiului sugerează faptul că legumele din clasa Allium au proprietăţi de prevenire a cancerului şi este recomandată creşterea aportului acestor alimente.
2. Care este legătura între consumul crescut de calciu şi cancerul de prostată?
Aportul crescut de calciu şi produse lactate (sursa majoră de calciu din alimentaţie) ar putea creşte riscul apariţiei cancerului de prostată. Calciul provenit din produsele lactate poate crește riscul cancerului de prostată prin reducerea 25-hidroxivitaminei D circulantă, forma activă a vitaminei D, cu un rol important în cancerul de prostată (se consideră că un nivel scăzut de vitamina D poate juca un rol în dezvoltarea cancerului de prostată).
Zeci de studii au analizat legătura dintre aportul de calciu şi riscul cancerului de prostată însă rezultatele sunt neconcludente. Unele studii prezintă corelaţii între aportul de calciu şi apariţia cancerului de prostată însă există studii care nu susţin această teorie.
În acest sens, este necesară o sortare a informaţiilor privind formele de prezentare a calciului, provenienţa acestora (din suplimente, din alimentaţie, ambele sau nici una dintre ele) şi relaţia acestora cu riscul apariţiei cancerului de prostată. Rezultatele unor studii realizate pe suplimentele cu calciu, administrate zilnic timp de patru ani, nu au prezentat creşteri şi nici scăderi ale riscului apariţiei acestei boli. Alte studii privind aportul de produse lactate şi riscul apariţiei cancerului de prostată sugerează faptul că, în comparaţie cu bărbaţii care au un aport mai scăzut de produse lactate pe zi, cei care consumă mai mult de 3 porţii/zi au prezentat un risc mai mare de apariţie a bolii. Cu toate acestea, alte studii nu prezintă această legătură.
În mai multe studii care au demonstrat legătura dintre consumul produselor lactate şi cancerul de prostată, produsele cu un conţinut scăzut de grăsimi (degresate, 0% grăsime, light) sunt mai problematice decât cele cu un conţinut crescut de grăsimi; produsele degresate au fost asociate cu o creştere a riscului apariţiei bolii, iar cele integrale nu au prezentat acest risc.
La întrebarea “Cât calciu este prea mult?” studiile au sugerat faptul că un aport moderat de produse lactate, până la 3 porţii/zi, nu este asociat cu riscul apariţie cancerului de prostată, motiv pentru care produsele lactate nu trebuie eliminate total din alimentaţie, însă trebuie consumate cu moderaţie.
3. Un sfat de nutriție.
Nutriţia poate reduce incidenţa cancerului de prostată şi ajută la reducerea riscului de progresie a bolii. Cercetările curente au demonstrat efectele benefice ale alimentaţiei sănătoase în vederea reducerii incidenţei bolilor de inimă, a diabetului, a obezităţii şi a îmbunătăţirii calităţii vieţii în general. În plus, o dieta sănătoasă ajută la creşterea nivelului de energie, pentru a facilita recuperarea și consolidarea sistemului imunitar.
Pacienţii aflaţi într-o fază incipientă a cancerului de prostată şi care aleg o supraveghere activă, ar putea evita sau întârzia tratamentul convenţional pentru cel puţin doi ani prin schimbări ale alimentaţiei, prin efectuarea activităţii fizice adecvate şi menţinerea greutăţii normale. Evitarea consumului de alcool și evitarea fumatului pot deasemenea ajuta în prevenţie.
Factorii dietetici identificaţi ca având un rol etiologic în cancerul prostatic includ aportul excesiv de grăsimi, obezitatea, consumul excesiv de estrogeni, fitoestrogeni şi consumul de alimente arse sau carbonizate.
Recomandările privind reducerea riscului apariţiei cancerului de prostată includ:
- Limitarea consumului de produse lactate;
- Evitarea consumului de carne la grătar, prăjită sau friptă;
- Creşterea consumului de fructe şi legume.
”Alimentaţia este cel mai puternic factor pe care un individ îl poate controla.”
Cel mai puternic factor alimentar asociat cu incidenţa crescută a cancerului de prostată este obezitatea. Semnificativa prevalenţă a supraalimentarii și obezitatea rezultată, împreună cu alţi factori de risc, pot explica incidenţa tot mai mare a acestei boli. Bărbaţii supraponderali care scad în greutate ar putea să își reducă riscul de a dezvolta cancer de prostată.
Pentru programări la un consult medical în clinica oncologică Medisprof sau pentru o întâlnire cu unul dintre specialiștii în nutriție, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.
Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro