Nevăzătorii sunt o categorie aparte în lumea celor discriminaţi. Deseori sunt priviți de societate ca persoane cu dizabilități care nu se pot integra într-un mediu de lucru normal. Acest mit este demontat de colegul nostru, Geo, care din luna august face parte din familia Medisprof. Geo a demonstrat că se poate ridica la nivelul colegilor săi, în ciuda problemei sale de vedere.
Gheorghe Campian, sau Geo, cum îi spun colegii, este un tânăr de 25 de ani, căsătorit şi cu 3 copii. Este clujean de mai mulţi ani, la fel ca toţi cei care s-au îndrăgostit de acest oraş și de posibilităţile pe care le oferă.
În liceu, Geo a fost pasionat de întâlnirile cu oamenii, proiecte culturale şi festivaluri. A prezentat ediţia a II-a a Festivalului Cultural Miraje – un festival care are ca scop integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi prin teatru, muzică şi dans. Imediat după terminarea liceului, Geo a fost atras de Jurnalism şi a studiat la Facultatea de Ştiinţe Politice Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş Bolyai timp de un an. A fost nevoit să renunţe la facultate din motive financiare, dar asta nu l-a împiedicat să își urmeze visul, acela de a avea o viaţă cât mai normală şi a face activităţi pe care le facem fiecare dintre noi.
Geo a crescut într-o societate în care se consideră că persoanele nevăzătoare pot face doar anumite activităţi, activităţi considerate potrivite pentru persoanele cu dizabilități. De altfel, unii angajatori consideră că persoanele nevăzătoare nu sunt potrivite pentru anumite tipuri de joburi și că necesită condiții speciale de muncă, dificil de oferit. Aceste prejudecăți constituie cel mai mare obstacol peste care persoanele nevăzătoare trebuie să treacă. Pentru Geo, părea un obstacol imposibil de învins. Asta a simţit în momentele în care şi-a căutat de muncă şi era sunat pentru interviuri. Răspundea entuziast la telefon şi simţea cum vocea interlocutorului îşi schimbă tonul de fiecare dată când menţiona că e nevăzător. Era un deficit peste care angajatorii nu puteau trece, nici chiar pentru job-uri simple.
Un optimist reuşeşte întotdeauna
A făcut un curs de masaj de relaxare şi anticelulitic, pentru că opţiunea de maseur părea a fi singura potrivită şi acceptată de societate ca fiind posibilă de realizat de către un nevăzător. Anul 2014 avea să fie anul în care Geo depășește barierele societății și obține un post de secretar în cadrul clinicii Medisprof. Să vedem ce spune doamna Dr. Carolina Udrea, manager general Medisprof, despre Geo ca angajat în cadrul clinicii:
„La interviul pentru ocuparea unui post de secretar/secretară, Geo a fost mai prezent decât mulți dintre candidații curenți. Decent, calm, orientat, cu prezență de spirit, observație fină a întrebărilor și cu răspunsuri bune, întrerupte doar de smartphone-ul care îi spunea cine îl sună. Ceea ce a demonstrat ulterior Geo că știe să facă, și rezultatul muncii lui ne-au deschis ochii spre o lume pentru care nu aveam timp, nici vizual și nici mental. Am realizat că există printre noi oameni care au nevoie de ajutorul nostru, că noi avem nevoie de ajutorul lor, dar că nu știm să ne întalnim pentru că vremurile nu ne dau nouă timp, iar sistemul îi condamnă pe ei la inexistență. Geo face toată munca de secretariat în sistem electronic pentru spitalul Clinicii Medisprof, ceea ce înseamnă internări, externări spital de zi, programări, eliberare scrisori medicale, evidențe primare medicale spital de zi, pentru un număr de aproximativ 1130 internări de zi/lună. Lucrează 8 ore zilnic. Și este nevăzător. Dar cred că ne vede pe toți mai mult decât ne vedem noi uitându-ne unul în ochii celuilalt.”
Din vara anului 2014 Geo lucrează zilnic la Medisprof în InfoWorld şi foloseşte programul Jaws pentru a-l ajuta la citit. „Îmi place ce fac. Oare ce să mai fac în plus?” Acum câțiva ani Geo căuta doar job-uri care să îl ajute să se integreze în societate. La nici o zi după acest interviu, Geo a mai făcut un pas important și a semnat un contract de voluntariat, la cererea sa, în cadrul Asociaţiei Medisprof. Urmează un scurt interviu cu Geo – răspunsuri simple, raţiune şi sentimente cu impact
1. Cum ţi s-a părut la început să lucrezi aici, la Medisprof şi să interacţionezi cu bolnavii de cancer?
Mi-am dat seama că e nevoie de un paravan între ce am de făcut şi ce se întâmplă în rest. Pe de altă parte, pacienţii care vin la control să se asigure că au scăpat de cancer, îmi oferă un sentiment plăcut, iar paravanul cade. Mi s-a oferit şansa de a face altceva, nu doar un job pentru nevăzători. Sunt mulţumit că fac mult mai mult decât crede lumea că pot face.
2. Relaţia cu colegii (medici, asistenţi, secretariat) cum se desfăşoară?
Lucrez zilnic în cabinetul medical pentru a putea face internările, comunic cu colegii de la secretariat pentru a modifica programări şi mă înţeleg bine cu toată lumea.
3. Ne poţi povesti o întâmplare memorabilă petrecută la clinică?
„Contezi mai mult decât ce se vede din exterior” – mi s-au schimbat percepţiile din exterior faţă de bolnavii de cancer. Cred că trebuie să fii ok cu tine însuţi pentru a putea învinge boala. Contează foarte mult să crezi că poţi. Același lucru s-a întâmplat și în cazul meu. Este mai degrabă o povaţă, decât o întâmplare, dar cred că este una memorabilă.
4. Ce vrei să faci de acum încolo, în cadrul Medisprof?
Mă tentează cursurile de psihologie oncologică, am învăţat foarte multe despre diagnosticurile oncologice, codurile cele mai frecvente de diagnostic pentru tumorile maligne şi cred că fiind zilnic la clinică nu are cum să nu mă atragă domeniul. Mi-ar plăcea să pot ajuta oamenii bolnavi de cancer mai mult, să îi pot înţelege mai bine.
Cum sunt priviţi nevăzătorii în străinătate
În America, se încearcă eliminarea discriminării persoanelor nevăzătoare în ceea ce privește mediul de lucru. Un studiu arată faptul că majoritatea angajatorilor consideră persoanele nevăzătoare drept angajați care necesită costuri mai mari și prin urmare, sunt un obstacol. Există însă și angajatori care susțin că dacă îi asiguri condițiile de muncă necesare unei persoane nevăzătoare, aceasta își va face treaba ca o persoană fără probleme de vedere. Acest lucru a fost demonstrat cu succes și de colegul nostru, Geo!