Importanța eliberării emoțiilor noastre în procesul de vindecare interioară

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Dacă ar fi să-ți analizezi viața, cât de conștient/ă crezi că ești de emoțiile tale? Cât de frecvent le recunoști în situațiile de zi cu zi? Aș aprecia foarte mult dacă ți-ai acorda 2, 3 minute să îți răspunzi singur/ă la întrebarea aceasta. – Alexandra Bulea, psiholog oncolog

    De foarte multe ori, avem tendința de a purta măști în diverse contexte sociale, de teama de a nu genera conflicte cu ceilalți, de teama de a nu fi percepuți ca fiind mai “ciudați” decât restul oamenilor și în final, ajungem să dăm crezare măștilor pe care le purtăm. Pe parcurs, intervin tot felul de factori distractori care ne amână acest proces de conștientizare a emoțiilor. Prin urmare, ne pierdem capacitatea de a reflecta asupra stării noastre emoționale. Suntem focusati pe alte probleme care ni se par mai urgente.

    Dacă ar fi să analizăm abordarea exprimării emoțiilor de-a lungul timpului, am putea spune că în trecut, o persoană care reușea să-și controleze emoțiile era considerată educată. Astfel, putem deduce faptul că trăirile autentice personale nu erau acceptate. Majoritatea persoanelor recurgeau la reprimare și la o distorsionare la nivelul manifestărilor emoționale. În timp, toată energia negativă acumulată putea duce la declanșarea unor reacții explozive, puternice în momente inoportune.

    migrene

    În psihologie, această modalitate de a gestiona emoțiile de furie, mai ales, poartă numele de comportament pasiv-agresiv. În cazul în care reprimarea emoțiilor devine extrem de puternică, este posibil să nu recunoaștem acea stare de frică sau furie. În schimb, ne putem confrunta cu o serie de simptome fizice: greață, migrene, oboseală și altele, care maschează adevărata problemă.

    De atunci, lucrurile s-au schimbat considerabil, cel puțin la nivel teoretic. Astfel, în prezent, se pune un accent tot mai mare asupra conceptului de “inteligență emoțională”, termen care se referă la capacitatea de a recunoaște, de a exprima și de gestiona propriile stări emoționale, procese care îi conferă persoanei posibilitatea de a avea o relație sănătoasă și armonioasă cu ea însăși și cu persoanele din viața ei.

    Este foarte important de reținut următorul aspect: Toate emoțiile noastre sunt bune, ele vor să ne transmită mesaje esențiale despre starea noastră. Este recomandat, pe cât posibil, să nu încercam să le evităm. Evitarea ne face bine pe termen scurt, însă pe termen lung, acest proces poate produce un echilibru la nivel psihic. Așa că, data viitoare când vrei să îți reprimi o stare de tristețe pentru că ți se pare inconfortabilă, gândește-te mai bine la mesajul din spatele ei și recunoaște că ceva nu este tocmai în regulă. Trebuie să acționezi, pentru că altfel, problema va rămâne acolo.

    sad people

    În continuare, îți recomand câteva mecanisme pe care le poți adopta în momentele în care vrei să te descarci emoțional:

    • Eliberarea emoțiilor cu ajutorul scrisului – Alege-ți un jurnal sau o agendă personală și scrie în fiecare zi câteva fraze cu privire la starea ta emoțională.
    • Eliberarea gândurilor și a emoțiilor cu ajutorul unei persoane apropiate – dacă dorești să încerci acest mecanism, este extrem de util să găsești o persoană în care ai 100% încredere, fie că vorbim despre un părinte, partenerul de viață, fiul/fiică, cel mai bun prieten sau un psiholog. De câte ori simți că ai nevoie să te descarci, nu ezita să cauți persoana respectivă și să-i ceri ajutorul.
    • Eliberarea gândurilor și a emoțiilor cu ajutorul afirmațiilor pozitive – cu siguranță ai auzit de procesul de autosugestie pozitivă. În cazul în care nu ai auzit, e important să știi că acest proces se bazează pe repetarea unor afirmații care ne ajută să ne programăm mintea într-un sens pozitiv. Dacă repetăm o afirmație de mai multe ori, cu siguranță mintea o va percepe că fiind adevărată. (Exemple de afirmații: “Ma simt în siguranță când exprim ceea ce simt”; “Eliberez tot ce simt și ce gandesc”, “Sunt valoros și merit să exprim tot ce simt.”
    • Eliberarea emoțiilor cu ajutorul activității fizice – După cum bine știi, sportul are o influență pozitivă semnificativă asupra stării de sănătate fizică și psihică. Practicând sport, se secretă hormonii fericirii: endorfinele, serotonină și dopamină. Atunci când facem sport, avem capacitatea de a ne eliberă de o mare parte a emoțiilor personale. Un mic sfat: Ne alegem exercițiile fizice în funcție de capacitatea noastră fizică. Nu trebuie să ne forțăm corpul, e recomandat să ne alegem activitățile fizice care ne induc plăcere.

    activitati fizice

    Pentru programări la o întâlnire cu unul dintre specialiștii în psihologie oncologică, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

    Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.