Iertarea – un izvor de sănătate

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    „Iertarea înseamnă să eliberezi pe cineva realizând că de fapt tu erai prizionierul.”  – Max Lucado

    După cum am putut observa până acum în societatea noastră, persoanele au o înclinație înnăscută de a aborda un comportament negativ printr-o conduită negativă. De exemplu, atunci când suntem înșelați sau mințiți, avem tendința de a ne răzbuna pe individul care ne-a greșit. Atunci când alegem să păstrăm acea furie în noi, nu facem decât să acumulăm energie negativă, amărăciune, autocompătimire. Mai mult de atât, ne construim anumite ziduri de durere după care ne ascundem. Este perfect normal să avem emoții negative atunci când ni se întâmplă o nedreptate. Reacția este absolut normală. Însă dacă transformăm toate aceste reacții și emoții în dorință de răzbunare, avem de suferit. Bineînțeles, avem nevoie de mult timp să iertăm o persoană care ne-a greșit. Avem nevoie de răbdare pentru a ne desprinde de toate acele gânduri și emoții disfuncționale.

    iertare2

    Dacă ar fi să trasăm o legătură între procesul de iertare și sănătatea mentală, studiile de specialitate arată că tendința de a ne ierta pe noi înșine și pe ceilalți se asociază cu un grad scăzut de furie, sensibilitate interpersonală, anxietate și depresie. Atunci când alegem să purtăm în suflet o suferință sau un resentiment, corpul produce un nivel considerabil de cortizol și adrenalină, hormoni care ne influențează negativ sistemul imunitar.

    Prin urmare, dacă ne dorim să renunțăm la toată această toxicitate emoțională și să pornim pe drumul autoreglării emoționale și al autovindecarii, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de beneficiile iertării. Prin intermediul acestui proces sănătos, ne eliberăm de trecut și de toate acele greutăți inutile. Prin iertare, ne facem nouă un cadou, atât pe plan fizic, cât și spiritual.

    Putem lua exemplul lui Nelson Mandela, care timp de 27 de ani a fost închis de guvernul Africii de Sud. Când a ieșit din închisoare, a declarat că nu are resentimente față de cei care l-au închis: “Cand am fost eliberat am știut că dacă nu las în urmă mânia, ura și amărăciunea, voi continua să rămân un prizonier.” O personalitate marcantă, nu-i așa?

    Iertarea are o serie de beneficii, printre care:

    • Poate crește speranța de viață
    • Poate îmbunătăți sănătatea (de ex: calitatea somnului)
    • Poate echilibra tensiunea arterială
    • Poate duce la îmbunătățirea sistemului imunitar
    • Poate contribui la gestionarea stresului pe termen lung

    În concluzie, prin cultivarea iertării, atât în cazul nostru cât și în cazul celorlalți, nu facem altceva decât să ne regăsim liniștea sufletească, vindecarea și iubirea de sine. Putem asocia actul de a ierta cu actul de a alerga liber, asemenea unui copil fericit și lipsit de griji.

    Mother embracing and soothes depressed daughter

    Pentru a nu rămâne doar la stadiul de teorie, îți recomand următorul exercițiu practic:

    Pe un fundal relaxant, încearcă să îți amintești diferite situații din trecutul tău în care te-ai înfuriat pe tine însuți sau pe cineva. Apoi gândește-te cum anume să te detașezi de trecut și cum anume să îți oferi spațiul necesar pentru a te elibera de acele emoții negative. Amintește-ți că fiecare om greșește la un moment dat, fără a avea neapărat intenții răutăcioase.

    După acest proces delicat de introspecție, poți repeta următoarele afirmații:

    1. Trecutul nu mai există. Sunt capabil/ă să mă detașez de el.
    2. Creșterea mea spirituală nu depinde de ceilalți.
    3. Sunt suficient de puternic/ă pentru a mă elibera de trecut.
    4. Sunt în siguranță și sunt liber/ă.
    5. Îl/O iert indiferent dacă merită sau nu.

    iertare