Infecția cu HPV este o infecție virală, cunoscută drept principala cauză a cancerului de col uterin.
Cu toate acestea, există aproximativ 200 de tulpini ale bolii, iar cele care pot provoca într-adevăr anumite tipuri de cancer, sunt rare. Aproximativ 90% dintre infecțiile cu HPV trec ca nedectabile, fiind eliminate de sistemul imunitar în 1-2 ani de la apariție. În alte cazuri, virusul papiloma se manifestă prin apariția negilor în diferite zone ale corpului.
Vaccinul împotriva HPV și screeningurile regulate pentru depistarea cancerului pot ajuta în prevenția bolilor, și depistarea și tratarea la timp a problemelor de sănătate.
În continuare, vom discuta despre:
- Ce este HPV? Cum se manifestă la bărbați, femei și femei însărcinate?
- Câte tulpini HPV există și care e diferența dintre ele?
- Cum se transmite HPV?
- Care sunt factorii de risc?
- Ce simptome are virusul papiloma?
- Testare: Ce analize HPV sunt disponibile în România?
- Există tratament pentru HPV?
- HPV și cancerul
- Cum previi infecția cu virusul HPV?
Ce este HPV?
HPV este un virus cu transmitere sexuală. Acronimul vine de la „human papillomavirus”, care se traduce în română ca „virusul papiloma uman”. Boala e asimptomatică de cele mai multe ori, dar se poate manifesta prin apariția negilor în diferite zone ale corpului.
Există aproximativ 200 de tipuri ale virusului descoperite până în momentul de față. Unele tulpini cauzează negi pe mâini, picioare, gât sau față, în timp ce altele afectează zonele genitale. Majoritatea verucilor sunt inofensive, dar există și cazuri ce pot duce la cancer.
La nivel global, se estimează că în fiecare an, în jur de 630.000 de femei și 69.400 de bărbați se îmbolnăvesc de o formă de cancer provocată de virusul HPV în fiecare an. Cancerul de col uterin a fost a patra cauză principală de deces prin cancer la femei în 2020, cu aproximativ 342.000 de decese la nivel mondial.
Examenele regulate de screening pentru cancer sunt esențiale în depistarea la timp și tratarea bolii.
HPV bărbați
Bărbații prezintă un risc mai mic de infectare cu HPV decât femeile. Virusul papiloma poate provoca negi genitali, dar majoritatea tulpinilor se vindecă de la sine. HPV poate cauza cancer penian, rectal, cancer la nivelul capului sau al gâtului, dar aceste cazuri sunt extrem de rare.
HPV femei
Virusul HPV afectează mai puternic femeile. Formele inofensive de HPV pot provoca negi genitali, în timp ce tulpinile agresive pot duce la cancer de col uterin, dacă nu sunt tratate la timp. Examenul de screening Babeș-Papanicolau și testul HPV depistează schimbări celulare precanceroase în stadii incipiente, pentru a preveni declanșarea cancerului în organism.
HPV în sarcină
Până în prezent, nu s-a găsit o legătură între infecția cu HPV și gradul ridicat de avort, nașterea prematură sau alte complicații ale sarcinii. De asemenea, riscul de transmitere a virusului la bebeluș este unul foarte scăzut.
- Femeile însărcinate care un rezultat pozitiv la tulpinile HPV agresive (asociate cu cancerul de col uterin), vor fi monitorizate de medicul specialist pe tot parcursul sarcinii, pentru a observa dacă apar schimbări în țesutul cervixului. Un alt aspect important e informarea medicului cu privire la tratamente chirurgicale avute în trecut (tot la nivelul colului uterin).
- Verucii HPV ale femeilor însărcinate vor fi monitorizate de către specialist de-a lungul celor 9 luni, pentru a vedea dacă acestea cresc. E important de menționat totuși că schimbările hormonale din timpul sarcinii pot cauza multiplicarea sau mărirea negilor. Uneori, aceștia pot și sângera.
- În funcție de gradul de extindere, medicul poate amâna tratamentul, pentru a evita nașterea prematură a copilului. Dar dacă aceștia devin atât de mari încât provoca o obstrucție în vagin, e posibil să fie necesară îndepărtarea lor înainte de naștere. Procedura e una chirurgicala, cu tratament chimic sau curent electric.
Virusul HPV – Poze
Tulpini HPV
Tulpinile HPV se împart în două categorii: cu risc scăzut și cu risc ridicat.
- Tulpinile HPV cu risc scăzut nu provoacă boli de obicei. Totuși, pot provoca negi în zona genitală (cei mai frecvenți – HPV6 și 11). Alte tipuri de HPV se manifestă prin:
- Negi plați (HPV3, 10).
- Negi plantari (în talpă) (HPV1, 2, 4, 63)
- Negi vulgari/comuni (HPV2, 7)
- Negi periunghiali și subunghiali
- Tulpinile HPV cu risc ridicat pot provoca mai multe tipuri de cancer și de regulă nu se manifestă prin excrescențe pe corp. Există aproximativ 14 tipuri de HPV cu risc crescut (Ex. HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 și 68). Două dintre acestea, HPV16 și 18, sunt responsabile pentru 70% dintre cancerele provocate de virusul papiloma. Tulpinile 16 și 18 pot provoca și displazie cervicală (modificări la nivelul celulelor cervixului – deschiderea dintre vagin și uter). Netratată, displazia cervicală avansează uneori către cancer de col uterin.
HPV: Transmitere
Virusul HPV afectează de regulă gura, gâtul sau zona genitală. Cel mai frecvent, acesta se transmite prin intermediul sexului (vaginal, oral sau anal), dar nu este obligatoriu să existe contact sexual pentru infectare.
Virusul papiloma se poate lua și prin atingerea – piele-pe-piele – a zonei infectate sau prin intermediul jucăriilor sexuale. De asemenea, boala se poate transmite și dacă nu există schimb de fluide corporale (adică dacă partenerul nu ejaculează).
Factori de risc
Orice persoană care întreține relații sexuale sau are contact piele-pe-piele cu un partener infectat cu HPV, poate lua boala. De asemenea, orice purtător al virusului îl poate transmite altora prin metodele mai sus menționate, chiar dacă tulpina nu se manifestă în mod vizibil în cazul său.
Există o serie de factori de risc care trebuie luați în considerare:
- Sistem imunitar slăbit: Ești mai predispus la infectarea cu HPV dacă sistemul tău imunitar e slăbit din cauza anumitor tratamente sau intervenții chirurgicale (transplanturi, infecție cu HIV sau SIDA, tratamente cu imunosupresoare).
- Vârsta: Negii comuni apar mai ales la copii. Verucile genitale sunt mai des întâlnite la adolescenți și la adulții tineri.
- Leziuni ale pielii: Mici leziuni, zgârieturi sau răni de la suprafața pielii te fac mai vulnerabil la infectarea cu virusul papiloma.
- Contactul fizic: Atingerea negilor infectați ale altor persoane și atingerea suprafețelor care au fost în contact cu leziunile cauzate de infecția HPV, fără a purta protecție (Ex. atingerea prosoapelor, înotul în piscine sau bazine de înot), cresc riscul de infectare cu HPV.
- Numărul partenerilor sexuali: Cu cât ai mai mulți parteneri sexuali, cu atât crește probabilitatea de a contracta o infecție HPV. De asemenea, riscul de infectare crește și pentru o persoană cu un singur partener, dar care are, la rândul său, mai mulți parteneri sexuali.
HPV: Simptome
Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome în cazul infectării cu HPV. De obicei, sistemul imunitar elimină tulpina din corp în decurs de un an sau doi, fără efecte durabile.
Unele tulpini de HPV provoacă negi genitali, care pot apărea pe vagin, penis sau anus și, rar, pe gât. Acestea pot fi dureroase, pruriginoase, pot sângera sau pot provoca inflamarea glandelor limfatice. Negii genitali sunt contagioși (ca toate formele de HPV), dar, de cele mai multe ori, sunt inofensivi.
Formele de HPV cu risc crescut nu provoacă simptome până când evoluează într-o formă de cancer. Cancerul de col uterin este cel mai comun tip de cancer provocat de HPV. Alte tipuri de cancer sunt mult mai rare. Acestea sunt:
- Cancer anal
- Cancer penian
- Cancer de gât
- Cancer vaginal
- Cancer vulvar
Așa cum se întâmplă și în cazul cancerului de col uterin, este important de reținut că a avea HPV – chiar și o tulpină cu risc crescut – nu înseamnă că vei dezvolta o formă de cancer.
Testare HPV
Există mai multe modalități de testare a virusului HPV, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. De asemenea, se recomandă screening regulat pentru depistarea formelor de virus care nu au simptome explicite.
Examen fizic
Dacă pacientul prezintă leziuni vizibile pe piele, specialistul începe cu o examinare fizică. Dacă se observă nereguli, în completarea consultației fizice, se pot recomanda și alte investigații oncologice. De exemplu, în cazul negilor genitali la femei, medicul poate sugera realizarea unui test Babeș-Papanicolau sau a unei colposcopii.
Testul Babeș-Papanicolau
Testul BPN e menit să evalueze celulele precanceroase care pot duce la cancer de col uterin. E unul dintre principalele examene de screening în prevenția cancerului de col uterin și se recomandă testarea anuală după începerea vieții sexuale.
Testul HPV (test de genotipare HPV)
Infecția cu HPV poate fi detectată chiar și în absența simptomelor vizibile, prin intermediul testului HPV, cunoscut și sub numele de „test de genotipare HPV”. Acesta se realizează prin analiza unei probe de secreții, similar cu proba prelevată pentru testul Babeș-Papanicolau. Se pot recolta o singură dată două probe, pentru ambele teste.
Testul HPV urmărește identificarea ADN-ului viral al tulpinilor de HPV, în special al celor cu potențial oncogen înalt, pentru a determina prezența lor în celulele mucoasei.
Colposcopia
Colposcopia se recomandă de regulă când rezultatele testului Babeș-Papanicolau indică prezența unor celule anormale sau dacă există un rezultat pozitiv la testul de genotipare HPV.
În timpul acestei proceduri, un instrument luminat numit colposcop mărește cervixul, aducând celulele anormale în vizor. Medicul poate efectua și o biopsie cervicală – adică să preleveze o probă din celulele anormale și să o trimită la laborator pentru testare.
Tratament HPV
Nu există încă un tratament pentru infecția cu HPV, de aceea se recomandă efectuarea examenelor de screening regulate.
Există mai multe modalități pentru îndepărtarea negilor.
- Criochirurgie: Congelarea negilor sau distrugerea celulelor anormale cu azot lichid.
- Excizie cu buclă electrosurgicală: Utilizarea unei bucle de sârmă specială pentru îndepărtarea negilor sau celulelor anormale de pe colul uterin.
- Electrocauterizare: Arderea negilor cu ajutorul unui curent electric.
- Terapie cu laser: Utilizarea unei lumini intense pentru a distruge negii sau orice celule anormale.
- Conizare: Îndepărtarea unei bucăți de țesut cervical care conține celule anormale.
- Cremă cu prescripție medicală: Aplicarea directă a unei creme medicamentoase pe negi, pentru a-i neutraliza
- Acid tricloracetic: Aplicarea unui tratament chimic care arde negii.
Doar un număr mic de persoane infectate cu HPV cu risc crescut vor dezvolta celule cervicale anormale care necesită tratament.
Complicații ale infecției cu papiloma virus
Tipurile de HPV asociate cu cancerul sunt tulpini cu risc ridicat.
Virusul HPV și cancerul de col uterin
Sunt expuse la un risc mai mare de infectare cu tulpinile de HPV cu potențial oncogen înalt femeile care:
- Și-au început viața sexuală la o vârstă fragedă
- Au avut sau au mai mulți parteneri sexuali, concomitent sau în perioade diferite din vieții lor,
- Au parteneri ce au avut relații sexuale cu o persoană infectată sau sau cu o persoană ce avea cancer de col uterin
- Au sistem imunitar slăbit
- Fumează
Diagnosticul cancerului de col uterin se realizează prin biopsie. Stadializarea cancerului se bazează pe biopsie, examen clinic, investigații gastroenterologice și examinări imagistice și de medicină nucleară (cum ar fi radiografia pulmonară, tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică nucleară (RMN), cistoscopia, sigmoidoscopia și urografia).
Tratamentul este stabilit în funcție de stadiul leziunilor și, în general, implică rezecția chirurgicală, eventual însoțită de radioterapie și chimioterapie. În cazul cancerului metastatic, tratamentul constă, în primul rând, în chimioterapie.
Virusul HPV și cancerul vaginal
Infecția cu HPV poate cauza și cancer vaginal, o afecțiune care apare cu precădere la la femeile de peste 60 de ani. Un semnal de alarmă îl reprezintă sângerările anormale. Diagnosticul se stabilește prin biopsie, iar stadializarea se efectuează pe baza examinării clinice, a investigațiilor endoscopice și imagistice (incluzând radiografii și tomografii computerizate).
Tratamentul pentru majoritatea cazurilor de carcinoame mici și localizate implică intervenții chirurgicale precum histerectomia, vaginectomia și excizia ganglionilor limfatici.
Virusul HPV și alte tipuri de cancer
- Cancerul anal: Peste 90% din cazurile de cancer anal sunt cauzate de HPV. Numărul de cazuri noi și decese din cauza cancerului anal cresc în fiecare an. Cancerul anal este de aproape două ori mai frecvent la femei decât la bărbați.
- Cancerul orofaringian: Majoritatea se dezvoltă în gât (de obicei sunt afectate amigdalele sau partea din spate a limbii) și sunt cauzate de HPV.
- Cancerul penian: Peste 60% din cazurile de cancer penian sunt cauzate de HPV.
- Cancerul vulvar: 70% dintre cancerele sunt provocate de virusul papiloma.
Prevenirea infecției cu virusul HPV
Vaccin împotriva infecției cu HPV
Infecția cu tulpinile HPV cu potențial oncogen poate fi prevenită prin vaccinare, preferabil înainte ca persoana să înceapă viața sexuală și să fie expusă la virus.
- În România, sunt disponibile trei tipuri de vaccin, inclusiv vaccinurile nonavalente (care protejează împotriva a nouă tipuri de tulpini virale, atât cele cu potențial oncogen înalt, cât și cele implicate în apariția verucilor genitale).
- Vaccinarea împotriva HPV constă într-o serie de trei injecții administrate în mușchi. A doua doză se administrează la două luni după prima doză, iar a treia doză la șase luni de la prima.
- Vaccinarea este recomandată atât pentru fete și femei, cât și pentru băieți și bărbați, începând de la vârsta de 9 ani până la 26 de ani.
Dacă deja ai o infecție cu o anumită tulpină de HPV, vaccinul nu va trata sau vindeca această infecție, dar poate oferi protecție împotriva unei posibile infectări viitoare cu o altă tulpină de HPV.
Alte metode de prevenție
- Sexul protejat o modalitate importantă de prevenire a infecției cu HPV, dar nu este sigură în totalitate fiindcă prezervativul nu acoperă toată zona genitală care poate fi purtătoare a virusului.
- Dacă există negi în zona genitală, cea mai bună metodă de prevenție este evitarea contactului sexual până când aceștia sunt eliminați, reducând astfel riscul de transmitere.
- Circumcizia voluntară la bărbați reduce, de asemenea, riscul de infecție.
- Renunțarea la fumat reduce șansele de dezvoltare a unei infecții cu HPV.
- Limitarea numărului de parteneri sexuali (atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău) poate contribui la reducerea riscului de infectare.
- Respectarea regulilor de igienă obișnuite, cum ar fi spălarea mâinilor, evitarea utilizării comune a obiectelor infectate și menținerea igienei încăperilor, poate preveni infectarea cu tulpini HPV care cauzează negi comuni.
- Alimentația sănătoasă ajută la menținerea unei funcții optime a sistemului imunitar care poate lupta cu virusul de unul singur.
- Efectuarea periodică a testului Babeș-Papanicolau ajută la depistarea timpurie a displaziilor cervicale.
Vaccinul pentru HPV și screeningurile regulate sunt cele mai bune moduri prin care te poți păstra la distanță de infectarea cu virusul papiloma. Dacă observi simptomele mai sus menționate la tine sau la cineva drag, fă o programare urgentă la o consultație de specialitate.
Surse citate în articol:
- https://www.hpvvaccine.org.au/
- https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-and-cancer
- https://www.cancer.org.au/what-is-hpv
- https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm#:~:text=What%20is%20HPV%3F,including%20genital%20warts%20and%20cancers.
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596#:~:text=HPV%20infection%20occurs%20when%20the,contact%20in%20the%20genital%20region
- http://www.who.int, WHO (World Health Organization): Human Papillomavirus and Related Cancers. Summary Report Update. January 29, 2010. ROMANIA, ÓWHO/ICO Information Centre on HPV and Cervical Cancer/HPV Information Centre/2010)
Text revizuit de Dr. Bogdan-Gelu Ionescu, Medic Specialist Oncologie.