Gastroscopia sau endoscopia digestivă superioară este o procedură medicală ce permite vizualizarea porțiunii superioare a tractului digestiv: faringe, esofag, stomac, duoden.
Având un important rol în diagnosticarea diferitelor afecțiuni gastroenterologice, gastroscopia este o investigație ce permite explorarea imagistică a tractului digestiv superior, imaginile oferind medicului posibilitatea să analizeze, în timp real, modificările apărute la nivelul faringelui, esofagului, stomacului sau duodenului, identificând posibile surse ale simptomatologiei manifestate de pacient: inflamații sau sângerări ale mucoasei, polipi, formațiuni tumorale etc.
Gastroscopia este o procedură ce permite prelevarea de țesut pentru biopsie, dovedindu-se deosebit de valoroasă în decursul stabilirii unui diagnostic oncologic de certitudine, în cancerul esofagian, gastric sau duodenal.
De asemenea, gastroscopia este folosită pentru efectuarea anumitor manopere terapeutice cum ar fi instalarea de stenturi sau excizia polipilor esofagieni. În unele cazuri, gastroscopia este asociată cu ecoendoscopia, procedură ce permite o vizualizare mai în profunzime a pereților organelor digestive investigate.
De regulă, gastroscopia este nedureroasă, dar, în anumite cazuri, medicul poate recomanda o gastroscopie cu sedare, pentru realizarea procedurii în deplin confort și siguranță pentru pacient.
În ce constă gastroscopia?
Procedura se realizează cu ajutorul endoscopului, un aparat medical dotat cu o cameră video și o sursă de lumină de mici dimensiuni.
Dispozitivul se introduce în tractul digestiv superior prin gura pacientului, oferind medicului endoscopist imagini afișate, în timp real, pe un monitor conectat la endoscop.
De regulă, gastroscopia durează aproximativ 10 minute, timp în care medicul inspectează întregul tract digestiv superior.
Concluziile investigației imagistice sunt disponibile imediat. În cazul în care pacientului i s-au prelevat și probe de țesut, rezultatele biopsiei vor veni ulterior.
Este posibil ca, anterior gastroscopiei, medicul care face investigația să vă ceară acceptul și pentru efectuarea unei ecografii abdominale, rolul acesteia fiind de a completa informațiile obținute prin gastroscopie.
Cum pregătim gastroscopia?
Dacă ați programat o gastroscopie la Medisprof, înainte de data procedurii cu câteva zile, veți fi sunat de medicul anestezist, care vă va furniza toate informațiile de care aveți nevoie pentru a pregăti gastroscopia.
Spuneți medicului despre eventualele alergii pe care le cunoașteți. Informați medicul despre medicația dumneavoastră curentă. Este posibil ca medicul să vă recomande să întrerupeți, temporar, administrarea anumitor tratamente, pentru a permite efectuarea gastroscopiei în cele mai bune condiții.
Pregătirea pentru gastroscopie presupune, în primul rând o pauză alimentară. Este recomandat ca, 8 ore înainte de o endoscopie superioară, pacientul să nu consume alimente sau lichide.
Acest lucru este recomandat pentru o bună vizualizare a mucoasei digestive, dar și pentru efectuarea unei posibile anestezii în condiții de siguranță.
În cazul în care veți fi supus unei gastroscopii cu anestezie, este recomandat să veniți însoțit la clinică și să vă rezervați restul zilei pentru odihnă.
La Spitalul Medisprof, din Cluj, expertiza specialiștilor și performanța aparaturii sunt, zi de zi, alături de tine. Echipa multidisciplinară dedicată fiecărui pacient conlucrează pentru stabilirea unui tratament personalizat, adaptat fiecărei situații în parte.
E modul nostru de a fi în acord cu misiunea pe care ne-am asumat-o, respectând totodată, cu strictețe, ghidurile internaționale de tratament.
Programează un consult, pentru a stabili un diagnostic de certitudine sau pentru a afla care sunt opțiunile cele mai potrivite pentru tine sau pentru persoana căreia îi ești alături. Te așteptăm!