La nivel mondial, cancerul bronhopulmonar reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer încă de la începutul anilor 1960, egalând mortalitatea prin cancer de sân la începutul anilor 1990. În prezent, incidența și mortalitatea cancerului bronhopulmonar este încă în creștere, dar s-a observat o reducere a cazurilor noi în țările în care au fost implementate măsuri de combatere a fumatului, în special în țările dezvoltate.
În România, cancerul bronhopulmonar reprezintă cel mai frecvent tip de cancer la bărbați, peste 11.000 de cazuri sunt diagnosticate în fiecare an, majoritatea dintre acestea fiind la bărbați (9.000 cazuri). În ultimii ani însă, incidența cancerului bronhopulmonar la femei este în creștere mult mai mare față de bărbați, cel mai probabil datorită rolului estrogenilor în creșterea riscului de adenocarcinom.
Din cauza absenței simptomatologiei în stadiile precoce, aproximativ 40-55% dintre cazuri sunt avansate la diagnostic, tratamentul constând în principal din chimioterapie și radioterapie.
În cele ce urmează, Dr. Cristina Smolenschi, medic specialist oncolog al clinicii Medisprof, a expus pe larg factorii de risc ai cancerului bronhopulmonar.
Factorii de risc ai cancerului bronhopulmonar
1. Fumatul
Fumatul reprezintă principalul factor de risc în cancerul bronhopulmonar, responsabil pentru aproximativ 85-90% din cazuri. Un fumător are un risc de cel puțin 20 de ori mai mare de a dezvolta cancer (exemplu – dacă un pacient fumează 25 de țigări pe zi, riscul de a face cancer bronhopulmonar este de 25 de ori mai mare față de un nefumător). Studiile au demonstrat că riscul pentru cancerul bronhopulmonar se corelează cu doza cumulativă de ţigari, adică cu numărul şi tipul de ţigări, cu vârsta la care a debutat fumatul, cu numărul de țigări pe zi.
2. Radonul
Radonul este produs de radiu, unul din elementele lanțului de dezintegrare a uraniului din scoarța terestră, un element ce se găsește în diverse cantități în rocile și solurile din întreaga lume. Radonul este radioactiv, ceea ce înseamnă că se dezintegrează continuu, emițând radiații alfa. De asemenea, este un gaz incolor, inodor și fără gust, prin urmare este imposibil de detectat prin simțurile umane.
În 2011 Organizația Mondială a Sănătății a clasificat Radonul în categoria substanțelor ce reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății. Radonul reprezintă al doilea factor de risc după fumat implicat în etiologia cancerului bronhopulmonar.
Riscul de apariție a cancerului se corelează cu cantitatea de radon la care a fost supus pacientul, cu durata expunerii și consumului de tabac.
3. Azbestul
Azbestul reprezintă forma fibroasă a mai multor minerale din clasa silicaților, foarte utilizat în structura materialelor de construcție (acoperișuri). Cele mai expuse sunt persoanele care lucrează în contact direct cu azbestul, cum ar fi în mine sau în fabrici. Studiile au demonstrat că expunerea la fumat și la azbest este foarte periculoasă.
4. Poluarea aerului atmosferic
Există dovezi că expunerea la poluanții din aer crește riscul de cancer bronhopulmonar. Cantitatea de poluanți din aer variază în funcție de zone. Cei mai nocivi poluanți implicați în carcinogeneză sunt hidrocarburile aromatice, gazele de eșapament, benzenul.
5. Expunerea profesională
Expunerea la elemente chimice și substanțe toxice utilizate în anumite industrii și profesii pot crește ușor riscul de a dezvolta cancer bronhopulmonar. Persoanele care lucrează în aceste domenii sunt cele mai expuse. Printre aceste substanțe se numără arsenicul, berilium, substanțe chimice utilizate în fabricarea cauciucului, substanțele folosite la vopsirea diferitelor suprafețe, crom, cobalt. Riscul de a dezvolta cancer crește semnificativ dacă se asociază fumatul.
6. Antecedente familiale și personale
Pacienții care au dezvoltat un cancer bronhopulmonar vor fi la risc pentru a dezvolta un al doilea cancer bronhopulmonar. Rudele de gradul I al unei persoane cu antecedente de cancer bronhopulmonar pot avea un risc mai crescut față de persoanele fără istoric familial. Acest risc poate fi atribuit și unui număr de factori comuni cum ar fi fumatul sau alți factori carcinogeni, cum ar fi concentrația de radon din aceeași locuință sau aceeași regiune.
7. Bolile pulmonare anterioare
Pacienții cunoscuți cu anumite afecțiuni respiratorii care pot cauza cicatrici/fibroze la nivel pulmonar sunt la risc de a dezvolta cancer bronhopulmonar. Printre acestea se numără TBC, BPOC, persistența anumitor infecții.
8. Radiațiile ionizate
Riscul de a dezvolata cancer bronhopulmonar crește la pacienții care au avut expunere la radiațiile ionizante. De asemenea, pacienții care au făcut radioterapie pentru Limfom Hodgkin sau cancer de sân prezintă un risc de a dezvolta cancer bronhopulmonar.
Pentru programări la un consult medical în clinica oncologică Medisprof, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.
Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro