Donație păr – Unde se poate dona păr pentru bolnavii de cancer?

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    Căderea părului este un efect advers al tratamentelor de cancer, întâlnit la 99,9% dintre pacienții oncologici. Totuși, regenerarea părului și a scalpului are loc în 98% dintre cazuri. (Sursă: National Institute of Health)

    De ce îți pierzi părul în timpul chimioterapiei? 

    Chimioterapia este un tip de tratament pentru cancer prin care se dorește distrugerea celulelor care se multiplică rapid. Din păcate, pe lângă celulele  canceroase, medicamentația afectează și foliculii firelor de păr deoarece și aceștia prezintă o creștere rapidă, deci sunt confundați cu celulele tumorale. 

    Pacienții Medisprof pot beneficia de o tehnologie medicală revoluționară, menită să prevină căderea părului în timpul tratamentului de chimioterapie. DigniCap este un sistem de răcire a scalpului, care protejează rădăcina părului prin intermediul vasoconstricției. Astfel, concentrația substanțelor chimioterapeutice este redusă în zona scalpului, prevenind căderea părului.

    Este posibil ca tratamentul cu citostatice să nu provoace alopecie în cazul tuturor pacienților oncologici. La fel cum e posibil ca acest efect advers să se manifeste diferit de la un caz la altul (Ex. scalpul și părul pot fi afectate parțial sau integral, se poate modifica doar calitatea firului de păr etc.). Aceste lucruri depind de: 

    • Combinația de medicamente utilizate în cadrul chimioterapiei;
    • Dozaj;
    • Modul de administrare al tratamentului (oral sau intravenos);
    • Răspunsul organismului la tratament;
    • Starea generală de sănătate (psihică și fizică).

    De ce este nevoie de donații de păr?

    Căderea părului poate avea un puternic impact emoțional asupra psihicului bolnavului, psihic care e esențial în procesul de vindecare. În acest sens, perucile vin în sprijinul pacienților oncologici, întărindu-le încrederea în sine. Pentru că perucile din păr natural pot fi destul de costisitoare, s-au înființat asociații și programe în România, unde oamenii pot să-și doneze părul pentru o cauză nobilă.

    Părul donat este colectat și, mai apoi, trimis la atelierul unde se realizează perucile. Pentru o singură perucă, e nevoie de aproximativ 5-6 cozi sau 250-300 grame păr. Cel mai des, perucile ajung la copii sau femei care suferă de diverse tipuri de cancer. Asta variază în funcție de scopul și condițiile organizațiilor care se ocupă de colectarea părului. 

    Ce asociații din România se ocupă de asta? 

    Fundația Renașterea a lansat campania „Vieți împletite” în 2016. În ultimii 7 ani, s-au implicat peste 10,000 de oameni și s-au strâns peste 8,500 de codițe de păr, scopul principal fiind realizarea perucilor și strângerea fondurilor pentru femeile care își pierd părul în urma tratamentelor cu citostatice.

    Există mai multe posibilități prin care te poți implica:

    1. Poți dona o coadă de păr și s-o trimiți la Fundația Renașterea (str. Virgil Pleșoianu, nr. 87, sector 1, București). Lungimea minimă a unei codițe trebuie să fie de 20 cm. Nu contează dacă firul de păr e subțire sau gros și nici dacă părul a fost vopsit.
    2. Poți cumpăra produse Pantene din Mega Image. La fiecare produs vândut, Mega Image face o donație spre Fundația Renașterea, donație care va fi folosită pentru costurile de realizare a perucilor. 
    3. Poți dona bani: 
    • direct la sediul Fundației;
    • prin transfer bancar în contul Fundației: RO76BACX0000000031173003;
    • online, prin card bancar: RO32BACX0000000031173310

    Asociația Societatea Studenților în Medicină din București organizează campania „Zâmbete împletite”, în perioada 27 martie 2023 – 27 mai 2023. Dacă vrei să te implici, există câteva criterii de care să ții cont:

    • Părul trebuie să fie livrat într-o codiță împletită; lungimea trebuie să aibă cel puțin 20 cm;
    • Ar fi de dorit ca părul să nu fi fost vopsit în ultimele 12 luni sau, dacă e vopsit, să fie într-o stare bună (să nu fie foarte ars sau deteriorat);
    • Donatorii trebuie să completeze formularul de mai jos – https://forms.gle/UQ7Kk8Yg3b7iQCdC9;
    • Se recomandă ca pe plic și în descrierea coletului, să se menționeze „SSMB – Zâmbete Împletite”;
    • Dacă vrei să ajuți altfel, poți dona și bani, cu mențiunea „SSMB – Zâmbete Împletite” în descrierea transferului. Detalii: nume Asociația Societatea Studenților în Medicină din București; CUI: 18797296; Cont: RO69BRDE410SV72489444100.

    Surse citate în acest articol: