Despre cancerul colorectal, prevenție și factori de risc cu Dr. Paula Pruteanu

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    Cancerul colorectal apare prin transformarea malignă, necontrolată, cancerigenă a celulelor epiteliului mucoasei ce căptușește peretele rectului și a colonului. Despre factorii de risc ai cancerului colorectal, incidența acestuia la nivel global și măsuri de prevenție, ne va vorbi în continuare colega noastră, Dr. Paula Pruteanu, medic specialist oncolog la clinica Medisprof, din Cluj-Napoca.

    Dr. Paula Pruteanu

    Care sunt factorii de risc care stau la baza apariției cancerului colorectal?

    Riscul de a dezvolta cancer colorectal depinde atât de factori legați de stilul de viață, cât și de factori determinați genetic.

    Dintre factorii de risc care țin de stilul de viață enumerăm:

    • Dieta hipercalorică, hiperlipidică, hiperproteică și săracă în fibre (legume, fructe, cereale).
    • Bolile inflamatorii ale colonului (Rectocolita ulcero-hemoragică și Boala Crohn). Riscul de a dezvolta cancer colorectal la pacienții cu rectocolită ulcero-hemoragică variază cu vârsta la debutul bolii (cu cât vârsta la diagnostic este mai tânără, cu atât riscul este mai mare), extensia bolii și durata de activitate a bolii.
    • Vârsta: aproximativ 70% dintre pacienți au peste 65 de ani în momentul aflării diagnosticului, iar 3% dintre cancerele colorectale sunt diagnosticate la pacienți sub 40 de ani.
    • Fumatul
    • Obezitatea
    • Sedentarismul

    Printre factorii de risc cu determinism genetic se numără:

    • Cancerul colorectal ereditar non-polipozic (sindromul Lynch). Purtătorii mutației care determină apariția sindromul colorectal ereditar non-polipozic prezintă un risc crescut de a dezvolta atât cancer colorectal cât și alte tipuri de cancer precum: cancerul de endometru, ovarian, pancreatic sau gastric.
    • Polipoza adenomatoasă familială: reprezintă sub 1% din totalitatea cancerelor colorectale și se caracterizează prin prezența a multiple adenoame la nivelul colonului și rectului. Pacienții cu acest sindrom pot prezenta și manifestări extracolonice precum tumori ale sistemului nervos central sau polipi gastrici.

    Cât de des este întâlnit acest tip de cancer?

    Cancerul colorectal ocupă al treilea loc ca și frecvență la bărbați și al doilea loc la femei, reprezentând 10% din cancerele diagnosticate la nivel global. Anual sunt diagnosticate la nivel global aproximativ un milion de cazuri.

    Există o variație geografică mare în ceea ce privește incidența (numărul de cazuri noi diagnosticate) cancerului colorectal. În ultimii ani s-a observat o creștere a incidenței în țări în care au fost raportate anterior un număr mic de cazuri (Spania, Europa de Est). Această creștere a incidenței reflectă modificarea stilului de viață a populației: obezitate, sedentarism, consum crescut de carne roșie și fumatul.

    Pe de altă parte, în țările cu risc crescut pentru cancer colorectal s-a observat o stabilizare a numărului de cazuri (Europa de Vest Australia) sau chiar o scădere a incidenței (SUA, Canada), cel mai probabil datorită implementării unei proceduri de screening și rezecția polipilor premaligni.

    Care sunt măsurile de prevenție a cancerului colorectal?

    Un stil de viață sănătos poate reduce riscul de apariție a cancerului colorectal: evitarea fumatului, consumul moderat de alcool, exerciții fizice regulate, menținerea unei greutăți corporale normale, dietă alimentară echilibrată, cu consum crescut de vegetale, fructe și cereale.

    Detecția precoce a cancerului colorectal crește substanțial șansele de tratament și de supraviețuire. Decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un program riguros respectat de screening adresat persoanelor care prezintă risc crescut de cancer.

    Echipa Medisprof încurajează prevenția în oncologie și vă sfătuiește să mergeți la controale periodice pentru a depista din timp dezvoltarea unui anumit tip de cancer.

    Când aţi fost la ultimul control? Programați-vă la un control la clinica oncologică Medisprof la următorul număr de telefon: 0264-439 270.