Sfaturi de nutriție: Cancerul la sân

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    În România, rata mortalității din cauza cancerului la sân este de 36%, cu mult peste media mondială. După ce Dr. Palyi-Kiss Emoke ne-a povestit despre factorii de risc și tratarea acestui tip de cancer, Camelia Moldovan, nutriționist-dietetician al clinicii noastre, ne-a oferit un interviu complex despre rolul nutriției în prevenirea cancerului la sân.

    Ce alimente este de preferat să evităm pentru a preveni cancerul la sân?

    Camelia Moldovan: Tipul de alimente consumate poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta această boală. Organismul are nevoie de nutrienți proveniți din alimente pentru a furniza energie și pentru a oferi protecție față de anumite boli. Alegerile alimentare pe care le faceți zi de zi oferă o șansă mai mare de prevenție a apariției cancerelor și de satisfacere a nevoilor organismului.

    Reduceți consumul de alimente cu conținut crescut de calorii, grăsimi și zahăr. Acestea includ prăjiturile, dulciurile și biscuiții și sunt sărace în nutrienți necesari organismului. Reducerea consumului acestui tip de alimente este benefică atât în ceea ce privește menținerea greutății și evitarea obezității cât și în prevenția cancerului de sân (în special în cazul femeilor postmenopauzale).

    prajituri

    Sursă: http://bit.ly/2giALFz

    Limitați aportul de carne roșie și carne procesată. Carnea este bogată în nutrienți valoroși pentru sănătatea organismului cum sunt proteine și fier dar când este consumată în cantități mari poate crește riscul apariției cancerelor. Așadar limitați aportul la 500 g de carne roșie gătită pe săptămână. Limitați sau evitați consumul de carne procesată (carne care a fost afumată, sărată sau care are conservanți chimici adăugați: cârnați, jambon, salam, pastramă, șuncă, bacon, cremvuști, parizer, sunt câteva exemple). Acestea pot fi înlocuite cu ouă poșate sau omletă pentru micul dejun, pui, curcan sau somon adăugate la sandwich-uri sau salate, pui picant în loc de pepperoni pentru pizza, pește proaspăt sau în conservă, pui sau altă carne de pasăre în locul cărnii roși de câteva ori pe săptămână sau alegeți o zi în care nu consumați carne.

    Limitați aportul de băuturi alcoolice. Consumul de alcool crește riscul apariției cancerelor. Pentru a reduce riscul evitați sau limitați consumul de alcool la nu mai mult de o băutură standard per zi pentru femei sau nu mai mult de două băuturi standard pe zi pentru bărbați (o băutură standard = ½ halbă de bere sau cidru, o măsură de băuturi spirtoase sau 125 ml de vin).

    Limitați aportul de sare. Multe produse alimentare conțin sare, cum este pâinea, carnea procesată, sosurile, covrigeii, snacks-urile sau cerealele. Nu este necesar ca un produs alimentar să aibă un gust sărat pentru a demonstra că are un conținut crescut de sare. În vederea limitării aportului de sare utilizați în principal ingrediente proaspete atunci când gătiți, alegeți să gătiți cu alimente nesărate, evitați vegeta sau alte condimente speciale pentru pui, pește, porc, etc; reduceți adaosul de sare când gătiți sau la masă, aromați mâncărurile cu piper negru, ierburi aromatice, suc de lămâie, usturoi și mirodenii.

    mirodenii

    Sursă: http://bit.ly/2fU2rDL

    Este adevărat că un consum mare de soia stimulează apariția tumorilor mamare?

    Camelia Moldovan: Soia și produsele din soia conțin izoflavone care sunt fitoestrogeni (compuși naturali din plante) cu acțiune slabă și au o structură chimică care se aseamănă puțin cu estrogenul prezent în organismul femeilor. Cu toate acestea, fitoestrogenii nu sunt același lucru cu estrogenii iar alimentele din soia nu conțin estrogeni.

    Bazându-ne pe cercetările realizate până la ora actuală, s-a constat faptul că 1 – 2 porții de alimente din soia pe zi nu crește riscul apariție cancerului de sân și în același timp are un efect protector. Astfel, includeți cantități moderate de alimente integrale din soia în alimentația dumneavoastră de zi cu zi.

    Aceste alimente includ :

    • 100 g tofu,
    • 2 linguri de miso (pastă de soia fermentată),
    • 1/2 cană tempeh,
    • 1/2 cană soia boabe,
    • 1 cană lapte de soia.

    soia

    Sursă: http://bit.ly/2gosq4s

    Alimentele din soia sunt o opțiune sănătoasă, în timp ce suplimentele alimentare pe bază de soia nu sunt recomandate.

    Consumarea acizilor grași de tip trans se regăsește printre factorii de risc ai cancerului la sân?

    Camelia Moldovan: O arie de interes în ceea ce privește grăsimile din dieta noastră de zi cu zi o constituie acizii grași trans. Până nu demult se considera faptul că ar exista o corelație între consumul acestui tip de grăsime și riscul apariției cancerului de sân, însă ceea ce se știe cu exactitate este faptul că aceste grăsimi sunt cunoscute ca fiind produși inflamatorii iar procesul de inflamație este în mod direct corelat cu dezvoltarea cancerelor și în mod indirect cu dezvoltarea unei varietăți de boli cronice.

    Așadar, acizii grași trans fiind generatori ai procesului de inflamație iar acest proces inflamator fiind unul dintre factorii cheie care conduc la dezvoltarea și progresia bolii, este de dorit evitarea acizilor grași trans ori de câte ori este posibil.

    Alimentele în care veți găsi cel mai probabil grăsimi trans sunt urmatoarele: prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul de plăcintă sau pizza, chiflele pentru hamburgeri, margarină și smântână vegetală pentru gătit, amestecuri pentru  prăjituri, plăcinte și ciocolată instant; alimente prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, bucăți de pui pane etc.), snacksuri (chipsuri, napolitane, bomboane, pop-corn preambalat pentru cuptorul cu microunde), semi-preparate congelate.

    grasimi-trans

    Sursă: http://bit.ly/2fTYn6I

    Sfaturi de nutriție pentru pacienții cu cancer la sân.

    Camelia Moldovan: Multe dintre obiceiurile sănătoase care pot reduce riscul de recurență a cancerului de sân și care pot îmbunătăți supraviețuirea ajută de asemenea starea generală de sănătate. Cele mai importante recomandări ale stilului de viață în urma diagnosticului de cancer mamar fac referire la obținerea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin realizarea unor modificări graduale în ceea ce privește modul de alimentare și modalități de a deveni mai activ fizic.

    În cazul pacienților cu cancer mamar se recomandă:

    • Obținerea unei greutăți corporale sănătoasă, definită ca un indice de masă corporal (IMC) cuprins între 18,5 – 24,9 kg/mp;
    • Implementarea unei alimentații cu un consum scăzut de grăsimi și creșterea consumului de legume, fructe și cereale integrale;
    • Creșterea activității fizice (ex: mers pe jos 3 – 5 ore/ săptămână).

    Pentru programări la o întâlnire cu Camelia Moldovan, specialistul nostru în nutriție, puteți suna la următorul număr de telefon: 0264 439 270.

    Pentru orice alte informații, ne puteți contacta la următoarea adresă de e-mail: office@medisprof.ro

    Suntem aici să vă ajutăm să vă faceți bine.