Variante de tratament pentru adenocarcinomul pulmonar

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240 pentru Cluj-Napoca sau 033 340 5805 pentru Piatra Neamț.

    Autor material: Dr. Bogdan Ionescu, Medic Primar Oncologie.

    Adenocarcinomul este un tip de cancer care se formează doar la nivelul anumitor celule (celule glandulare), care sunt responsabile cu producerea unor fluide ale corpului, printre care sucurile gastrice sau mucusul. Este cel mai frecvent sub-diagnostic al cancerului, iar adenocarcinomul pulmonar, în cazul cancerului pulmonar, nu face excepție. 

    Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, cancerul pulmonar este al doilea tip de cancer ca incidență și primul la nivel de cauză de deces. 

    Ce este adenocarcinomul pulmonar?

    Adenocarcinomul pulmonar este un tip de cancer al plămânului fără celule mici și este cel mai frecvent diagnostic de cancer pulmonar. Se formează în zonele de graniță ale plămânului, cu precădere în alveolele pulmonare – acele mici cavități în formă de sac, unde se produce schimbul de gaze prin inspirație/expirație. Adenocarcinomul pulmonar se dezvoltă lent, dar poate dezvolta metastaze în nodulii limfatici din jurul plămânului, la ficat, în oase, în creier sau la nivelul glandelor suprarenale.

    Deși principalul factor de risc în privința adenocarcinomului pulmonar este obiceiul de a fuma, este totodată cel mai frecvent tip de cancer pulmonar depistat la non-fumători. La nivel global, există un număr mai mare de femei diagnosticate cu adenocarcinom pulmonar față de bărbați, iar media generală de vârstă în diagnosticare este de 71 de ani. 

    Sunt și vești bune în legătură cu adenocarcinomul pulmonar! Datorită faptului că are o dezvoltare lentă, poate fi diagnosticat încă de la debut, când prezintă șanse mult mai mari de a răspunde pozitiv la tratament. 

    Simptomatologie

    Simptomele timpurii ale adenocarcinomului pulmonar sunt semne de oboseală cronică, slăbiciune corporală generalizată, dureri abdominale sau pierdere în greutate. Sunt genul de simptome pe care tindem să le ignorăm sau așteptăm să treacă de la sine. Însă fiecare moment de disconfort fizic sau simptom manifestat poate fi un avertisment că în corpul nostru există un dezechilibru ce trebuie adresat. De aceea, la cel mai mic semn, inclusiv cele enunțate mai sus, recomandăm vizita de rutină la medic, pentru a fi la curent cu propria stare de sănătate.

    De asemenea, în cazul unui dezechilibru major, care are potențial să se transforme într-un diagnostic oncologic precum adenocarcinomul pulmonar, putem fie să încercăm să prevenim dezvoltarea lui, sau, dacă primim un astfel de diagnostic, să pornim la luptă cu cele mai mari șanse posibile. 

    Diagnostic de adenocarcinom pulmonar. Ce e de făcut?

    Atunci când există un diagnostic de certitudine pentru adenocarcinomul pulmonar, următorii pași sunt stabiliți în cadrul comisiei multidisciplinare pentru a urma cea mai bună metodă de tratament. 

    Medicii de la Medisprof Cancer Centre din Cluj au la dispoziție toate variantele de tratament pentru adenocarcinomul pulmonar, de la diferite tipuri de radioterapie, la diferite tipuri de intervenții chirurgicale. 

    În funcție de stadiul în care este depistat adenocarcinomul pulmonar și particularitățile fiecărui caz în parte, opțiunile de tratament pot fi:

    Intervenții chirurgicale 

    Atunci când starea pacientului permite, excizarea chirurgicală a tumorii cancerigene este recomandată. În funcție de starea generală de sănătate a pacientului, de mărimea și localizarea tumorii, medicul va indica un anumit tip de intervenție:

    Lobectomie

    Este cea mai frecventă intervenție în diagnosticul de adenocarcinom pulmonar. Presupune îndepărtarea chirurgicală a porțiunii de plămân (lob) în care s-a dezvoltat tumora. 

    Segmentectomia 

    Implică îndepărtarea tumorii și o parte din țesutul din jur. Se efectuează atunci când nu este posibilă lobectomia.

    Pneumonectomie

    Această intervenție chirurgicală implică îndepărtarea unui întreg plămân și poate fi efectuată numai dacă există suficientă funcție pulmonară în plămânul rămas.

    Radioterapia

    Tratamentul cu radiații pentru adenocarcinomul pulmonar folosește raze de înaltă energie fie pentru a distruge celulele canceroase, fie pentru a le împiedica să crească. Terapiile cu radiații utilizate pentru a viza tumorile adenocarcinomului pulmonar includ radioterapie cu fascicul extern, care trimite radiații din exteriorul corpului spre interior, în zona afectată de cancer și brahiterapie, cunoscută și sub denumirea de radioterapie internă. 

    Chimioterapia

    Tratamentul cu chimioterapie acționează asupra adenocarcinomului pulmonar prin medicamente administrate oral care distrug celulele canceroase. Ea poate fi folosită înainte sau după o intervenție chirurgicală, pentru recuperare.

    Terapie țintită

    Utilizează medicamente sau alte substanțe pentru a ajuta la distrugerea anumitor celule canceroase. Acest tip de tratament poate provoca mai puține daune celulelor sănătoase decât chimioterapia și radiațiile. 

    Diagnosticul de adenocarcinom pulmonar nu este unul ușor. Însă, cu tratamentul potrivit fiecărui caz în parte, medicii Medisprof Cancer Centre din Cluj își propun să ofere toate șansele posibile fiecărui pacient. Dacă ai nevoie de un diagnostic de certitudine pentru adenocarcinomul pulmonar, dar mai ales de un plan de tratament adecvat ție, suntem pregătiți să te ajutăm. Vino la o programare la Medisprof Cancer Centre, Cluj.