Acid uric: Ce înseamnă valorile ridicate sau scăzute?

                       

Solicită o programare

Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.

    Sau contactează-ne la numărul 036 443 1240

    Acidul uric este un compus chimic rezidual, rezultat din degradarea purinelor – componente ale ADN-ului și ARN-ului – care se găsesc în celulele noastre și în unele alimente. Acidul uric este produs în ficat, se dizolvă în sânge și, prin plasmă, ajunge în rinichi. Aproape 70% din acidul uric seric este filtrat și excretat/eliminat prin rinichi, restul de 30% fiind eliminat prin tractul digestiv.

    Care este rolul acidului uric?

    Acidul uric are o importantă acțiune antioxidantă, protejând astfel celulele împotriva radicalilor liberi, ajută la eliminarea resturilor metabolice și a substanțelor toxice, și contribuie la reglarea tensiunii arteriale.

    Ce analize stabilesc nivelul de acid uric și pentru ce se indică?

    În general, acidul uric seric se testează din sânge recoltat dimineața; seara, nivelul de acid uric este mai crescut. Este recomandat ca pacientul să nu mănânce nimic cu 4 ore înainte de recoltare, pentru a nu altera rezultatele testului.

    Pentru determinarea nivelului de acid uric urinar, se efectuează o analiză de urină, recoltată pe parcursul a 24 de ore. Prețul unui astfel de test pentru acidul uric variază între 65 și 100 RON.

    Cel mai frecvent, testarea este folosită pentru:

    • Diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu gută (dacă ai dureri sau inflamații articulare ori ai fost diagnosticat cu gută în trecut)
    • Monitorizarea pacienților care fac chimioterapie sau radioterapie (aceste terapii pot determina descărcarea unor cantități mari de purine, cu formare de acid uric)
    • Diagnosticarea afecțiunilor renale
    • Dacă medicul suspectează prezența unei leucemii
    • Monitorizarea manifestărilor din sarcina toxică

    Poți efectua un test pentru acid uric și acasă cu ajutorul unui aparat specific, similar celui care măsoară glicemia, dar acesta este mai puțin precis decât analizele de sânge efectuate într-un laborator. Rămâne totuși util pentru monitorizarea nivelului de acid uric la cei cu probleme, dar nu ar trebui să fie folosit pentru diagnosticarea sau gestionarea problemelor medicale.

    Acid uric: Valori normale

    Valori normale acid uric seric: miligrame per decilitru de sânge
    Femei1,5 - 6 mg/dL
    Bărbați2,5 - 7 mg/dL
    Copii (1 - 14 ani)2 - 5,5 mg/dL
    Bebeluși (0 - 1 an)1,5 - 5 mg/dL

    Valorile pot varia ușor, în funcție de laboratorul în care se face analiza. De aceea, este important să discuți cu medicul, pentru a înțelege valorile exacte și care este semnificația acestora.

    Dacă nivelurile de acid uric depășesc sau scad sub valoarea optimă, te poți confrunta cu anumite probleme de sănătate.

    Acid uric crescut

    Hiperuricemia este termenul medical care indică valori crescute ale acidului uric și apare atunci când organismul produce prea mult acid uric sau nu poate elimina suficient.

    Printre afecțiunile asociate hiperuricemiei se numără guta, nefrolitiaza urică, tofii gutoși și sindromul Lesch-Nyhan (o afecțiune genetică rară, ce afectează în principal bărbații). Nivelurile ridicate de acid uric nu sunt întotdeauna asociate cu afecțiuni, existând și persoane care nu prezintă afecțiuni asociate.

    Acid uric crescut: Cauze

    Printre cauzele hiperuricemiei, se numără:

    • Consumul excesiv și regulat de alimente bogate în purine: carne roșie, fructe de mare, organe de animal, carne de vânat
    • Consumul excesiv de alimente și băuturi cu conținut ridicat de fructoză
    • Obezitatea
    • Aportul insuficient de apă sau deshidratarea
    • Alcoolul (în special berea, inclusiv berea non-alcoolică)

    Statisticile arată că, în general, bărbații au niveluri mai ridicate de acid uric decât femeile, iar nivelurile cresc odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, persoanele cu anumite boli (diabet, hipertensiune arterială) pot fi mai predispuse la niveluri ridicate de acid uric. Există și anumite medicamente care pot determina creșteri ale acidului uric (diuretice și imunosupresoare).

    Acid uric crescut: Simptome și afecțiuni asociate 

    Hiperuricemia în sine nu provoacă simptome. Majoritatea persoanelor nu știu că au acidul uric crescut, până când nu încep să se confrunte cu gută sau pietre la rinichi.

    Guta este o afecțiune inflamatorie, manifestată prin dureri severe, umflarea și înroșirea/decolorarea articulațiilor, senzație de căldură sau arsuri la nivel articular, cauzate de acumularea cristalelor de acid uric în articulații, în special la nivelul degetului mare de la picior.

    Nivelurile ridicate de acid uric pot duce și la formarea pietrelor la rinichi, cunoscute sub numele de calculi urici, cauzând nefrolitiază urică și, în cazuri grave, pot duce la insuficiență renală.

    Simptomele pietrelor la rinichi includ:

    • Durere în partea inferioară a spatelui sau în laterală
    • Grețuri sau vărsături din cauza intensității durerii
    • Febră sau frisoane
    • Sânge în urină
    • Durere în timpul urinării
    • Imposibilitatea de a urina
    • Nevoia de a urina des
    • Urină urât mirositoare sau tulbure

    Tofii gutoși sunt depozite solide de acid uric, care se formează în țesuturile moi din jurul articulațiilor, în special la nivelul mâinilor și picioarelor. Provoacă deformări, dureri și pot afecta mobilitatea articulațiilor.

    Tratament acid uric mărit

    Dacă ai acid uric crescut, dar nu experimentezi niciun simptom, e posibil să nu ai nevoie de tratament pentru hiperuricemie. Medicul îți va spune cât de des ar trebui să-ți faci analize de sânge pentru a urmări orice schimbare.

    Dacă ai nevoie de tratament, acesta va depinde de cât de ridicate sunt nivelurile tale de acid uric. Medicamentele utilizate în tratamentul nivelurilor crescute de acid uric funcționează prin inhibarea producției de acid uric (Alopurinol, Febuxostat) sau prin creșterea eliminării sale din organism (Probenicid). Dacă ai gută sau pietre la rinichi, s-ar putea să ai nevoie de medicamente care tratează în mod specific aceste afecțiuni. Specialistul ar putea să-ți prescrie medicamente care ajută rinichii să elimine acid uric în exces sau să dizolve depozitele de cristale de acid uric deja existente.

    Suplimente naturale

    Anumite plante medicinale ar putea fi benefice ca adjuvant, datorită efectelor lor diuretice, antioxidante și antiinflamatorii.

    • Ceai de păpădie: proprietăți diuretice, ceea ce poate ajuta la eliminarea excesului de acid uric din organism prin urină.
    • Ceai verde: bogat în antioxidanți.
    • Ceai de ghimbir: proprietăți antiinflamatorii și poate reduce inflamația asociată cu acidul uric crescut.
    • Ceai de coada șoricelului: efecte diuretice și antiinflamatorii, contribuind la scăderea nivelului de acid uric și reducerea inflamației asociate hiperuricemiei.
    • Ceai de frunze de mesteacăn: proprietăți diuretice.
    • Ceai de ienupăr: proprietăți diuretice.
    • Ceai de mușețel: efecte antiinflamatorii, calmează disconfortul asociat cu nivelurile ridicate de acid uric.

    Există studii care arată că extractul de cireșe ar putea reduce nivelul de acid uric și riscul de gută, la fel ca și vitamina C, însă este nevoie de studii suplimentare pentru a putea fi formulată o concluzie finală.

    Este esențial să discuți cu medicul tău pentru a determina ce suplimente sau medicamente sunt potrivite pentru tine, având în vedere istoricul tău medical și alte afecțiuni pe care le ai sau le-ai putea avea. Chiar și plantele medicinale pot avea efecte secundare sau pot interacționa cu alte medicamente.

    Acid uric scăzut

    Hipouricemia este termenul medical care indică valori scăzute sub normal ale acidului uric, este o afecțiune rară și afectează doar ≈ 0,5% din populație. Poate fi asociată cu boli autoimune, anemie, boli de rinichi, boala Wilson – care afectează funcția hepatică și poate duce la acumularea excesivă de cupru în organism.

    Acid uric scăzut: Cauze

    Hipouricemia poate fi cauzată de:

    • Sindromul Fanconi, care face ca rinichii să elimine prea mult acid uric, printre alte substanțe
    • Diabet
    • Medicamente utilizate pentru diminuarea simptomelor de gută (ex. alopurinol)
    • Sarcină
    • Malnutriție
    • Antecedente familiale de hiperuricemie
    • Tulburări rare, ereditare, care scad producția de acid uric

    Acid uric scăzut: Simptome

    Hipouricemia în sine nu cauzează simptome. Aceasta este descoperită, în general, când faci o analiză de sânge sau ai semne pentru o altă afecțiune.

    De exemplu, inflamația și durerea intensă la baza degetului mare de la picior sunt simptome ale gutei și se solicită dozarea de acid uric. Sindromul Fanconi, o altă cauză a acidului uric scăzut, poate duce la slăbiciune musculară, oboseală și urinare mai frecventă.

    Acid uric scăzut în sarcină

    Datorită schimbărilor fiziologice care au loc în corpul femeii, acidul uric are frecvent un nivel scăzut pe timpul sarcinii.

    • În primul rând, în timpul sarcinii, crește fluxul sanguin către rinichi, ceea ce duce la o creștere a ratei de filtrare glomerulară și rezultă într-o eliminare mai eficientă a „deșeurilor”, inclusiv a acidului uric din sânge.
    • În al doilea rând, crește nivelul de estrogen, care poate afecta metabolismul acidului uric. Estrogenul îmbunătățește excreția acidului uric de către rinichi, determinând niveluri mai scăzute în sânge.
    • Sarcina este asociată și cu expansiunea volumului de sânge și a volumului de lichid extracelular. Acest efect de diluție poate duce la concentrații mai mici de acid uric în sânge.
    • Multe femei își modifică dieta în timpul sarcinii, reducând adesea consumul de alimente bogate în purine (care cresc nivelurile de acid uric).

    Este important ca medicul tău să monitorizeze acidul uric seric dacă va considera necesar și să ia măsuri în consecință.

    Recomandări de dietă și stil de viață pentru menținerea nivelurilor normale de acid uric

    Dieta joacă un rol important în menținerea nivelurilor normale de acid uric și, în general, este recomandat să alegi alimente cu efect alcalin și conținut scăzut de purine:

    • Fructe
    • Legume
    • Derivate lactate cu conținut redus de grăsime
    • Cereale integrale

    Evită alimentele bogate în purine, consumul de alcool (în special bere) și zaharuri rafinate și alege o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, cereale și conținut moderat de proteine, carbohidrați și grăsimi sănătoase.

    În tratamentul nivelurilor ridicate de acid uric, modificările stilului de viață dețin un rol important. Studiile arată că obezitatea și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc pentru nivelurile ridicate de acid uric. De aceea, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, evitarea consumului excesiv de alcool și practicarea exercițiilor fizice pot ajuta la scăderea nivelului de acid uric și prevenirea afecțiunilor asociate.

    Hidratarea adecvată poate juca, de asemenea, un rol important în tratamentul și prevenirea hiperuricemiei. Consumul suficient de apă (30-35 ml/kgcorp/zi) poate contribui la eliminarea acidului uric prin urină și poate preveni acumularea acestuia în organism. De asemenea, evitarea deshidratării poate ajuta la menținerea sănătății rinichilor.

     

    Text revizuit de Dr. Adriana Nae, Medic Specialist Nutriție.

     

    Bibliografie:

    1. “High Uric Acid Level: Causes, Risks, Treatment, Prevention.” Cleveland Clinic, 15 May 2018, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17808-high-uric-acid-level, 
    2. Mayo Clinic. “High Uric Acid Level Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/symptoms/high-uric-acid-level/basics/causes/sym-200506073;
    3. “Uric Acid – Blood : MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2017, medlineplus.gov/ency/article/003476.htm,
    4. “Uric Acid (Blood) – Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center.” Www.urmc.rochester.edu, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=uric_acid_blood#:~:text=Uric%20acid%20is%20a%20normal;
    5. “Uric Acid Levels: High and Low, Symptoms, and Relation to Gout.” Www.medicalnewstoday.com, 22 Oct. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/uric-acid-level;
    6. “What Is a Uric Acid Blood Test?” WebMD, www.webmd.com/arthritis/uric-acid-blood-test#1